A nap témája: A kormány még nem dolgozta ki a november 1-től érvénybe lépő migránsmunkás-törvény részleteit

A kormánypárti többség idén júniusban fogadta el a külföldi vendégmunkások magyarországi alkalmazására vonatkozó törvényt, amely csak november 1-jén lép hatályba. Ám ez a törvény úgy került elfogadásra, hogy számos fontos részletszabály tisztázatlan maradt – írta Lukács László György, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője és alelnöke írásbeli kérdésének bevezetőjében.

Az ellenzéki politikus szerint éppen a migránsmunkás-behozatal részletszabályai érdeklik legjobban a magyar embereket, mivel ezek érintik őket leginkább: kiket, honnan, milyen munkakörben és hova telepítenek be?

Tehát még nem tisztázott, hogy mely országok állampolgárai kérelmezhetik majd a törvény által bevezetett ,,vendégmunkás” tartózkodási engélyt – magyarázta. Az sincs tisztázva, hogy milyen munkakörökben lehet majd külföldi vendégmunkásokat foglalkoztatni. Ezen szabályok megalkotására a felhatalmazó rendelkezések alapján majd az illetékes miniszter lesz jogosult. De a törvény szerint rendelet fogja szabályozni a külföldi vendégmunkások évenkénti összlétszámát is, valamint a maximális létszámukat országonként lebontva – írta az eddig ismerteket Lukács László.

A jobbikos politikus szerint rengeteg még a kérdés, amire a kormánynak meg kell adnia választ:

⚫ Melyek lesznek az érintett országok, amelyek állampolgárai könnyített úton nyerhetnek vendégmunkás státuszt?

⚫ És milyen szempontok alapján választja ki ezeket az országokat a kormány?

Milyen munkakörökben lehet majd külföldi vendégmunkásokat foglalkoztatni?

⚫ És milyen szempontok alapján határozza meg ezeket a munkaköröket a kormány?

⚫ Megtörtént-e már a vendégmunkások összlétszámának meghatározása? Ha igen, akkor mekkora ez a szám, és mi alapján határozta meg a kormány? Ha nem, akkor mi alapján kívánják meghatározni ezt a számot?

⚫ Hogyan tudja a foglalkoztató majd ellenőrizni a meghatározott foglalkoztatási létszám betöltöttségét annak érdekében, hogy tisztában legyen azzal, hogy melyik országból és milyen létszámban vehet fel vendégmunkásokat?

⚫ Ezen adatok pontos nyilvántartása mekkora többlet munkaterhet róhat majd a magyar hatóságokra?

A Fidesz-kormány részéről Fónagy János államtitkár válaszolt: hangsúlyozta, hogy a kormány célja a gazdasági növekedés, de ennek érdekében csak akkor vesznek igénybe migránsmunkásokat, ha itthon emellett fenntartható a teljes foglalkoztatási, illetve már kiaknázták a hazai munkaerő-tartalékot. Szerinte a vendégmunkásokra vonatkozó szabályozás pont a hazai munkahelyek megvédését szolgálja, és ennek megfelelően csak olyan hiányszakmákban foglalkoztatnának vendégmunkásokat, ahol nincs hazai vagy EU-s munkaerő.

A fideszes államtitkár az ellenzéki kérdésben firtatott részleteket nem közölt:

Mint írta, maga a vonatkozó törvény és annak végrehajtásával kapcsolatos rendeletek is csak november 1-től lesznek hatályosak, és majd tartalmazni fogják a részletszabályozást, de ezek kidolgozása még folyamatban van.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »