A nap témája: A kormány új törvénnyel csábítaná ide a vendégmunkásokat

A kormány hivatalos oldalán jelent meg egy törvénytervezet, miszerint a magyar munkavállalók munkahelyeinek megőrzése, valamint a vendégmunkások átlátható és szabályozott keretek közötti magyarországi foglalkoztatásának biztosítása érdekében olyan jogszabályi környezetet teremtenének, amivel egyértelművé tennék, a kedvezményes foglalkoztatók milyen feltételekkel és szempontok figyelembevételével foglalkoztathatnak vendégmunkást kilencven napot meghaladó foglalkoztatás céljából Magyarországon.

Az Mfor.hu által kiszúrt jogszabálytervezet hatásvizsgálata szerint a versenyképesség megőrzéséhez és

a beruházások működőképességének fenntartásához nélkülözhetetlen a szükséges munkaerő rendelkezésre állása, de az esetlegesen rendelkezésre álló munkaerő lokálisan szétszórt, vagy képzettség tekintetében nem megfelelő.

Ez az enyhítés nem újkeletű, a kormány már egy 2022 nyár elejei módosítással is könnyítette és egyszerűsítette a külföldiek hazai munkavállalását, az viszont csupán a minősített munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül érkező vendégmunkásokra vonatkozott.

Korábban megírtuk, ez eddig csak a koronavírus-járványra hivatkozva volt bevezetve ideiglenesen, azonban innentől kezdve a munkaerőpiacunk nyitottá vált. A nem európai országokból érkezők munkavállalási engedélyeinek száma a 2010-es évek közepén még 10 ezer alatt, 2020-ra pedig már bő 31 ezer volt. Ezenfelül egyre több országból jönnek munkavállalók: 2020-ban 131 szíriai, 194 pakisztáni, 208 nigériai, 426 Fülöp-szigeteki, 630 moldovai állampolgárnak adtak munkavállalási engedélyt. A 2020-as listát Vietnám vezette 5140 fővel, Kína 3223 fővel a második, míg Dél-Korea 2563-mal a harmadik helyre került.

A KSH adatai szerint tavaly év közepén 70 ezer külföldi dolgozott Magyarországon, 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és emellett egyre több a kazah, kirgiz és fehérorosz dolgozó.

A fenti javaslat értelmében a munkavállalás megkezdése előtt fél éven belül kérelmezhető a 90 napot meghaladó beutazás és tartózkodás, ha a harmadik országból (azaz az Európai Unión kívülről) érkező vendégmunkás számára bizonyos feltételek fennállnak, jelesül érvényes úti okmány, érvényes tartózkodási engedély átvételére jogosító vízum vagy tartózkodási engedély. Vendégmunkás foglalkoztatási engedély legfeljebb két év tartózkodásra jogosítana, ami egy alkalommal legfeljebb egy évvel hosszabbítható meg, az érintett más jogcímen tartózkodási engedélyt nem kérhetne, családtagjai ilyen kapcsolatra hivatkozva tartózkodási engedélyt nem kaphatnának, illetve a vendégmunkás nemzeti letelepedési engedélyre nem lenne jogosult.

Maga a tervezett törvény november 1-jén lépne hatályba, vagyis indítványként valószínűleg csak az Országgyűlés őszi ülésszakán kerülne a parlament elé. A véleményezésre pedig a kormány május 10-ig ad lehetőséget.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

91 éve hunyt el Ferenczi Sándor orvos, pszichoanalitikus, a magyar pszichoanalitikai iskola megteremtője.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink