A nap témája: A kormány új törvénnyel csábítaná ide a vendégmunkásokat

A kormány hivatalos oldalán jelent meg egy törvénytervezet, miszerint a magyar munkavállalók munkahelyeinek megőrzése, valamint a vendégmunkások átlátható és szabályozott keretek közötti magyarországi foglalkoztatásának biztosítása érdekében olyan jogszabályi környezetet teremtenének, amivel egyértelművé tennék, a kedvezményes foglalkoztatók milyen feltételekkel és szempontok figyelembevételével foglalkoztathatnak vendégmunkást kilencven napot meghaladó foglalkoztatás céljából Magyarországon.

Az Mfor.hu által kiszúrt jogszabálytervezet hatásvizsgálata szerint a versenyképesség megőrzéséhez és

a beruházások működőképességének fenntartásához nélkülözhetetlen a szükséges munkaerő rendelkezésre állása, de az esetlegesen rendelkezésre álló munkaerő lokálisan szétszórt, vagy képzettség tekintetében nem megfelelő.

Ez az enyhítés nem újkeletű, a kormány már egy 2022 nyár elejei módosítással is könnyítette és egyszerűsítette a külföldiek hazai munkavállalását, az viszont csupán a minősített munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül érkező vendégmunkásokra vonatkozott.

Korábban megírtuk, ez eddig csak a koronavírus-járványra hivatkozva volt bevezetve ideiglenesen, azonban innentől kezdve a munkaerőpiacunk nyitottá vált. A nem európai országokból érkezők munkavállalási engedélyeinek száma a 2010-es évek közepén még 10 ezer alatt, 2020-ra pedig már bő 31 ezer volt. Ezenfelül egyre több országból jönnek munkavállalók: 2020-ban 131 szíriai, 194 pakisztáni, 208 nigériai, 426 Fülöp-szigeteki, 630 moldovai állampolgárnak adtak munkavállalási engedélyt. A 2020-as listát Vietnám vezette 5140 fővel, Kína 3223 fővel a második, míg Dél-Korea 2563-mal a harmadik helyre került.

A KSH adatai szerint tavaly év közepén 70 ezer külföldi dolgozott Magyarországon, 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és emellett egyre több a kazah, kirgiz és fehérorosz dolgozó.

A fenti javaslat értelmében a munkavállalás megkezdése előtt fél éven belül kérelmezhető a 90 napot meghaladó beutazás és tartózkodás, ha a harmadik országból (azaz az Európai Unión kívülről) érkező vendégmunkás számára bizonyos feltételek fennállnak, jelesül érvényes úti okmány, érvényes tartózkodási engedély átvételére jogosító vízum vagy tartózkodási engedély. Vendégmunkás foglalkoztatási engedély legfeljebb két év tartózkodásra jogosítana, ami egy alkalommal legfeljebb egy évvel hosszabbítható meg, az érintett más jogcímen tartózkodási engedélyt nem kérhetne, családtagjai ilyen kapcsolatra hivatkozva tartózkodási engedélyt nem kaphatnának, illetve a vendégmunkás nemzeti letelepedési engedélyre nem lenne jogosult.

Maga a tervezett törvény november 1-jén lépne hatályba, vagyis indítványként valószínűleg csak az Országgyűlés őszi ülésszakán kerülne a parlament elé. A véleményezésre pedig a kormány május 10-ig ad lehetőséget.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Már a makói Sparban is elérhető a Munch-ételmentés

Féléves tesztelést követően mostantól valamennyi SPAR és INTERSPAR áruházban bekapcsolódhatnak a vevők a tudatos élelmiszermentés folyamatába a Munch-applikációval, amelyen keresztül akár 66 százalékkal olcsóbban, gyorsan és kényelmesen juthatnak hozzá jó minőségű élelmiszerekhez – írja közös közleményében a SPAR Magyarország és a Munch Europe.

Tovább »

📺 Makói nagycsoportos ovisok a biztonságos közlekedéssel ismerkedtek

Május 16-án indított útjára egy 10 állomásos road-showt a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával. Ennek részeként nagycsoportos óvodások számára szerveznek közlekedésbiztonsági programokat, ma a hetedik helyszínre érkeztek, Makóra.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: A hét elején még esőre számíthatunk

Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot

Tovább olvasom »