A nap témája: a kutaknak kell kérniük a gépjármű honosságának okirattal történő ,,hitelt érdemlő” igazolását

Csütörtök éjfélkor megjelentek a legfrissebb Magyar Közlönyben a hatósági áras üzemanyagok új részletszabályai a Kormány 186/2022. (V. 26.) Korm. rendelete a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény eltérő alkalmazásáról szóló 94/2022. (III. 10.) Korm. rendelet módosításáról címmel.

A rendelet szerint a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autók mellett azokat a külföldi rendszámú kocsikat is 480 forintos literáron lehet majd megtankolni, amelyeket olyan országban helyeztek forgalomba, ahol szintén hatósági áras termék az üzemanyag. Ez például a szerb és a szlovén autósokkal tesz majd kivételt.

Az üzemanyag hatósági árát az üzemanyagtöltő állomás területén vagy más arra alkalmas helyen fel kell tüntetni, olyan magasságban és méretben, hogy az a közlekedési útvonalról jól olvasható legyen, a kútoszlop kijelzőjén azonban a kutak a piaci árat fogják majd megjeleníteni.

A kutaknak emellett gondoskodniuk kell arról, hogy a kútoszlop környékén, a bejáratnál és a pénztárnál a vásárlók magyar és angol nyelven is tájékoztatást kapjanak arról, hogy pontosan ki vásárolhat hatósági áron üzemanyagot, illetve hogy aki nem élhet ezzel, az milyen piaci áron juthat hozzá.

Amennyiben a gépjármű honossága kétséget kizáróan nem állapítható meg, a kutak feladata, hogy

„felhívja a vásárlót a gépjármű honosságának okirattal történő hitelt érdemlő igazolására.”

A rendelet arról is ír, hogy ha valaki nem tud hatósági áras terméket értékesíteni, akkor annak nem kell kitalálnia, hogy valóban magyar vevővel van-e dolga.

Továbbra sem tudni azonban, hogy mi lesz például a kismotorokkal és robogókkal, amelyeknek nincsen rendszámuk, így ezek esetében nem lehet eldönteni, hogy jogosultak-e a hatósági áras tankolásra.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink