A nap témája: A legrosszabb forgatókönyv szerint 7,5 millióra zsugorodhat az ország lakossága

Magyarország lakossága az optimista forgatókönyv szerint is 8 millió alá csökken 2070-re – derül ki a KSH frissen közölt elemzéséből. A csökkenő népességszámon túl egyre öregedő társadalom is jellemzi az országot: napjainkban száz gyermekkorúra 140 idős jut, vagyis az öregedési index 140 százalékon áll, és a mutató értéke 2060 körül akár 190 százalékon tetőzhet.

Az is hozzátartozik a képhez, hogy 100 aktív korúra 23 gyermek és 32 idős jutott 2023 elején. Az időskorúak eltartottsági rátája a 2030-as évek második felétől – a Ratkó-nemzedék gyermekeinek időskorba lépésével – egyre inkább emelkedni fog majd.

A hazai lakosságszám 1981 óta töretlenül apad, és a tavalyi népszámlálás előzetes adatai alapján azóta,

négy évtized alatt 1,112 millió fővel zsugorodott hazánk lélekszáma. Ez pedig megközelítőleg tíz százalékos csökkenést jelent.

Nem mellesleg a legutóbbi népszámlálás adatai szerint a hazai népesség száma az elmúlt 11 év leforgása alatt 333 ezerrel csökkent, ezzel mára 9,6 millió főre olvadt Magyarország népessége.

A mostani KSH-s elemzésben pedig a jövő lehetséges forgatókönyveit is próbálták modellezni a demográfia frontján. Mindhárom szerint csökkenni fog Magyarország népessége, az egyes szcenáriók mindössze abban térnek el, hogy mégis mennyire:

  • A legoptimistább, azaz a legnagyobb pozitív vándorlási egyenleggel (a bevándorlók és az országot elhagyók számának különbségével) számoló előrejelzés szerint is 2070-re – ha hajszálnyival is, de – 8 millió alá (egészen pontosan 7 millió 998 ezerre) csökken a lakosságszám, vagyis kevesebb mint 50 év alatt 1,6 millió fővel lehetünk kevesebben e forgatókönyv szerint.
  • A közepesen riasztó forgatókönyv 7,7 milliós népességszámot becsül fél évszázad múlva,
  • A leginkább pesszimista előrejelzés azonban csupán 7,5 millió főre valószínűsíti az ország lakosságszámát 2070-re.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Szalagot kaptak a makói Kerisek is

Február 8-án a Keri szakképző iskola tanulóinak tűzték fel a végzősöknek hagyományosan járó kék szalagot, annak jelképeként, hogy képzésük utolsó szakaszába léptek.

Tovább »

A nap idézete

60 éve született Détár Enikő, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Déryné-díjas magyar színésznő, szinkronszínész, előadóművész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink