A nap témája: A magyarok egyharmada nem oltatja be magát, ugyanennyi a bizonytalan

A válaszadóknak mindössze 14,9 százaléka válaszolt igennel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérése szerint.

A KSH által megkérdezettek közül mindössze minden hatodik-hetedik személy biztos benne, hogy beoltatná magát a koronavírus elleni vakcinával. A kutatás december első hetében folyt.

A kutatók azt a kérdést tették fel, hogy ha elérhető lesz a Covid-19 elleni oltás, tervezi-e, hogy beoltatja magát. A válaszadóknak mindössze 14,9 százaléka válaszolt igennel. A válaszadók 28,3 százaléka talánnal válaszolt, 25,6 százaléka pedig nemmel („nem tudja/nem kívánt válaszolni”: 21,2 százalék).

A nők valamivel kisebb arányban utasítják el az oltást, mint a férfiak (nők: 36,9; férfiak 34,4 százalék).

Az adatok alapján a 64 év felettiek és a felsőfokú végzettségűek tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A munkanélküliek, a fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak. Az elutasítók aránya egyik csoportban sem éri el az 50 százalékot.

Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja.A megkérdezettek több mint a fele egyáltalán nem, további egynegyede alig veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

Megkérdezték azt is, hogy milyen mértékben befolyásolja az oltáshoz való hozzállást a kormányzati kommunikáció. Eszerint a megkérdezettek harmadát (32,8 százalék) nem befolyásolja, hogy mit kommunikál erről a kormányzat, a válaszadók kétharmadát viszont valamilyen mértékben befolyásolja (kismértékben: 26 százalék; közepes mértékben 26,2 százalék; nagymértékben 11 százalék; teljesen 4 százalék). E tekintetben – az oltáshoz való hozzáállás szempontjából – nem lényegtelenek a közösségi médiában megjelenő információk sem. Ezek ugyanis a válaszadók 60 százaléka esetében befolyással vannak a válaszadók oltáshoz való hozzáállásában.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink