A nap témája: A NAV adatai cáfolják, hogy a katások adócsalók lettek volna

A kormány többek között a visszaélésekkel magyarázta, hogy miért kellett drasztikusan átalakítani a kata adórendszerét. De vajon mennyire trükköztek a katázók? A NAV-ot közérdekű adatigényléssel kérdezte az Mfor arról, hogy a kata 2013 januári bevezetése óta milyen tapasztalatokat hozott a kisadózók adóhatósági ellenőrzése.

Íme a kapott adatok:

A NAV összesen 6511 katás adóalanynál végzett adónemvizsgálatot, és mindegyik vizsgálat végleges határozattal zárult.

A portál emellé odatette, hogy a kezdeti 80 ezres számtól kiindulva 2021 végére a katázók száma meghaladta a 450 ezret, átlagban pedig az eltelt szűk tíz évben 255 ezer katást tartott nyilván a NAV. Ebből következik, hogy

a katások átlagos számához viszonyítva a kisadózók 2,5 százalékát ellenőrizte az adóhatóság.

Megnézték, a NAV-évkönyvek adatai szerint a központi költségvetésnek katából a kilenc teljes év alatt összesen 930,4 milliárd forint bevétele származott. Ehhez képest érdemes nézni a következő két számot.

  • Az ellenőrzések során a revizorok összesen 9006,5 millió forint adókülönbözetet tártak fel,
  • ebből a tételes adó, azaz a kata 521,2 millió forint volt.

Ez azt jelenti, hogy a majdnem tíz év alatt a katából származó alig több mint félmilliárd forint megállapítás az összes katabevétel mindössze 0,06 százalékát tette ki.

Ezzel szemben a fideszes Bánki Erik, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának elnöke júliusi videóüzenetében még úgy vélte, az általa vizionált bújtatott foglalkoztatások tömkelegével a cégek „nem tettek mást, mint egy olyan adócsalást követtek el, amellyel a költségvetés számára 250-300 milliárd forintnyi kiesést okoztak” – emlékeztetett a portál.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »