A nap témája: A német sajtó is arról ír, hogy Orbán a kémbotrány közben inkább népszavazást hirdetett

Magyarország miniszterelnöke az EU éles kritikája után népszavazást írt ki az LMBTQI embereket célzó törvényről. Még nem tudni, hogy sikerül-e elérni a szükséges részvételi arányt, de a kezdeményezésről a Frankfurter Allgemeine Zeitung is beszámolt.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung rámutat, megfigyelők szerint a népszavazás Orbán Viktor kísérlete arra, hogy elterelje a figyelmet a Pegasus kémszoftverrel kapcsolatos közelmúltbeli botrányról, amelyet állítólag a kormányt bíráló újságírók ellen használtak Magyarországon.

,,A népszavazási kezdeményezés nem más, mint figyelemelterelés a magyar történelem legnagyobb lehallgatási botrányáról”

– mondja a F.A.Z.-nak Kész Zoltán, a Civitas budapesti operatív igazgatója. Hunyadi Bulcsú, a Political Capital vezető elemzője szerint Orbán Viktor hasonló stratégiát követ, mint 2016-ban:

,,Amikor kormányát erős kritika érte, népszavazást kezdeményezett a migrációs kvótákról, amely végül az alacsony részvétel miatt megbukott”.

Továbbra is bizonytalan, hogy Orbán Viktor mennyire számíthat a magyar lakosság támogatására a népszavazáson. Kész Zoltán szerint: ,,A magyar társadalom túlnyomó többsége – politikai irányultságtól függetlenül – osztja Orbán Viktor álláspontját az LMBTQI kérdésben. Ezért a népszavazás kimenetele előre látható.” Az egyetlen kérdés az lesz, hogy elérik-e a választásra jogosultak 50 százalékának minimális részvételi arányát.

Az EU-bizottság vezetője kezdetben nem reagált Orbán Viktor népszavazási bejelentésére.

,,Jogi álláspontunk egyértelmű: az LMBTQI-törvény sérti az európai jogot, és meg kell változtatni”

– mondta az F.A.Z.-nak von der Leyen bizottsági elnök szóvivője, aki utalt arra a két kötelezettségszegési eljárásra, amelyet a Bizottság a múlt héten indított Magyarország ellen ebben az ügyben. A budapesti kormánynak két hónapja van arra, hogy reagáljon a brüsszeli kifogásokra. A magyar kormányon múlik, hogyan szervezi meg a döntéshozatalt, nemzeti konzultáció vagy népszavazás útján – folytatta a szóvivő.

Luxemburg külügyminisztere szerdán sokkal élesebben fogalmazott, mint az EU Bizottsága. Jean Asselborn népszavazást sürgetett arról, hogy Magyarország az EU-ban maradjon-e.

,,Az EU-ban népszavazást kellene tartani arról, hogy továbbra is el akarjuk-e tűrni Orbánt az EU-ban”

– mondta Asselborn a Der Spiegel című hírmagazinnak. Meg van győződve arról, hogy az eredmény egy egyértelmű „nem” lenne.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink