A nap témája: A német sajtó is arról ír, hogy Orbán a kémbotrány közben inkább népszavazást hirdetett

Magyarország miniszterelnöke az EU éles kritikája után népszavazást írt ki az LMBTQI embereket célzó törvényről. Még nem tudni, hogy sikerül-e elérni a szükséges részvételi arányt, de a kezdeményezésről a Frankfurter Allgemeine Zeitung is beszámolt.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung rámutat, megfigyelők szerint a népszavazás Orbán Viktor kísérlete arra, hogy elterelje a figyelmet a Pegasus kémszoftverrel kapcsolatos közelmúltbeli botrányról, amelyet állítólag a kormányt bíráló újságírók ellen használtak Magyarországon.

,,A népszavazási kezdeményezés nem más, mint figyelemelterelés a magyar történelem legnagyobb lehallgatási botrányáról”

– mondja a F.A.Z.-nak Kész Zoltán, a Civitas budapesti operatív igazgatója. Hunyadi Bulcsú, a Political Capital vezető elemzője szerint Orbán Viktor hasonló stratégiát követ, mint 2016-ban:

,,Amikor kormányát erős kritika érte, népszavazást kezdeményezett a migrációs kvótákról, amely végül az alacsony részvétel miatt megbukott”.

Továbbra is bizonytalan, hogy Orbán Viktor mennyire számíthat a magyar lakosság támogatására a népszavazáson. Kész Zoltán szerint: ,,A magyar társadalom túlnyomó többsége – politikai irányultságtól függetlenül – osztja Orbán Viktor álláspontját az LMBTQI kérdésben. Ezért a népszavazás kimenetele előre látható.” Az egyetlen kérdés az lesz, hogy elérik-e a választásra jogosultak 50 százalékának minimális részvételi arányát.

Az EU-bizottság vezetője kezdetben nem reagált Orbán Viktor népszavazási bejelentésére.

,,Jogi álláspontunk egyértelmű: az LMBTQI-törvény sérti az európai jogot, és meg kell változtatni”

– mondta az F.A.Z.-nak von der Leyen bizottsági elnök szóvivője, aki utalt arra a két kötelezettségszegési eljárásra, amelyet a Bizottság a múlt héten indított Magyarország ellen ebben az ügyben. A budapesti kormánynak két hónapja van arra, hogy reagáljon a brüsszeli kifogásokra. A magyar kormányon múlik, hogyan szervezi meg a döntéshozatalt, nemzeti konzultáció vagy népszavazás útján – folytatta a szóvivő.

Luxemburg külügyminisztere szerdán sokkal élesebben fogalmazott, mint az EU Bizottsága. Jean Asselborn népszavazást sürgetett arról, hogy Magyarország az EU-ban maradjon-e.

,,Az EU-ban népszavazást kellene tartani arról, hogy továbbra is el akarjuk-e tűrni Orbánt az EU-ban”

– mondta Asselborn a Der Spiegel című hírmagazinnak. Meg van győződve arról, hogy az eredmény egy egyértelmű „nem” lenne.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Határ nyílik Kübekháza és Óbéba között

Jóváhagyta a román kormány a szerb–magyar–román hármas határnál található Kübekháza – Óbéba (Beba Veche) közúti határátkelő megnyitásáról szóló határozatot csütörtökön – közölte Mihai Constantin kormányszóvivő a héten.

Tovább olvasom »