A nap témája: A Parlamentet kihagyva, rendeletben írja át a költségvetést Orbán Viktor

Decemberben módosul a már elfogadott 2023-as költségvetés, ám ez nem a parlamentben, hanem kormányrendeleti formában várható, mivel az Országgyűlés szerdán befejezte az őszi ülésszakot – írja a Világgazdaság. Az indoklás szerint az átalakításra a megváltozott gazdasági helyzet miatt van szükség.

A Pénzügyminisztériumtól a lapnak úgy fogalmaztak, hogy

a költségvetés továbbra is szem előtt tartja az elfogadott, legfontosabb irányvonalakat: a családok és a nyugdíjasok támogatását, Magyarország biztonságát, valamint a munkahelyek védelmét.

Miután szerdán az Országgyűlés befejezte az évi munkáját, így a költségvetés módosításáról nem az Országgyűlés dönt majd, hanem a kormány valószínűleg rendeletben fogja átírni a büdzsét, amire a veszélyhelyzet ad lehetőséget. Így a változtatás részletei a Magyar Közlönyből derülhetnek majd ki, az év még hátralévő napjaiban.

A még nyáron megszavazott 2023-as büdzsé, amelyre a kormány a rezsi- és a honvédelem költségvetéseként hivatkozott, 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycéllal, a bruttó hazai termék – a 2022 végén várható 76,1-ről – 73,8 százalékára csökkenő államadóssággal és 5,2 százalékos inflációval számol. De a gazdasági helyzet azóta nagyban megváltozott, a jövő évi inflációt például 15 százalék körülire várja a kormány, a GDP-növekedés pedig 1-1,5 százalékos lehet a kabinet várakozása szerint – írja a Világgazdaság.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink