A nap témája: A szakszervezet szerint néhány éven belül összeomolhat az oktatási rendszer

Elsősorban a méltóbb bérezéssel lehetne a pályára vonzani és a pályán tartani a fiatalokat, de míg ma Magyarországon bruttó 340 ezer forint a kezdő diplomás átlagbér, egy pályakezdő pedagógus fizetése csak bruttó 230 ezer – többek között erről beszélt Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Magyar Narancsnak adott interjújában.

Az oktatási szakember szerint jelenleg nagyjából 11-12 ezer főállású pedagógus hiányzik a rendszerből, és úgy számolnak, hogy 2022 és 2027 között 22 ezres lesz a veszteség, azaz a pályára belépők és a nyugdíjba vonulók közötti különbség – ez azonban a pedagógus-életpályán elvárt minősítések miatt akár 25-27 ezer főre is növekedhet.

„Egy 146 ezres pedagógusi kar ezt nem bírja el, ha nem tesz valamit sürgősen a kormány, összeomlik a rendszer. Nem holnap, de 3-4 év múlva.”

– fogalmazott Totyik Tamás.

Mint mondta, a 2019-es intézményvezetői kérdőívek alapján 524 olyan iskola volt, ahol a tantestület legalább egy tagja felsőfokú végzettség nélkül tanított – ami jogszabály szerint nem is lehetséges -,873 iskolában pedig előfordult, hogy egy pedagógus nem a saját szaktárgyát tanította.

Azóta a helyzet csak romlott – jelezte.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »