A nap témája: A szállítmányozó cégek piaci áron kapják az üzemanyagot, tovább drágulhat minden

A ,,benzinárstop”meghatározása megint olyan fideszesre sikerült. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint nem hatósági áras az üzemanyag, ha azt úgynevezett nagy nyomású (percenként legalább 80 liter átfolyású) kútfejen tankolják. A 3,5 tonnát meghaladó, külföldi rendszámú teherautók, illetve a 7,5 tonnát meghaladó, magyar rendszámú teherautók csak ilyen kútfejnél tankolhatnak.

A rendelkezés a traktorokra, mezőgazdasági erőgépekre nem vonatkozik. A jogszabály előírja, hogy ezen a kútfejen legalább a kormányrendeletben megszabott hatósági áron kell értékesíteni az üzemanyagot. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szállítmányozó cégek az eddigi 480 forint helyett piaci áron kapják az üzemanyagot. Ez a 95-ös benzin esetében bruttó 640 forint, míg a gázolajé bruttó 717 forint literenként.

Ezt ellensúlyozandó a kormány arról is döntött, a benzin, illetve a gázolaj jövedéki adóját (amelyet másfél hete csökkentett 5-5 forinttal) literenként újabb 20-20 forinttal csökkenti. A jövedéki adó csökkentése (mivel azt is 27 százalék áfa terheli) így bruttó 25-25 forinttal csökkentheti a két üzemanyagtípus árát. Így

a buszok, teherautók várhatóan 615 forintért vásárolhatják a benzin, illetve 692 forintért a gázolaj literjét.

Beláthatjuk,

a szállítási költségek ebből eredő emelkedése bele fog épülni a szállított termékek árába. Ami az infláció további emelkedését hozza magával.

A rendelkezés arról is szól, hogy ha a kiskereskedő 480 forintos nagykereskedelmi hatósági áron vásárolta meg az üzemanyagot, de azt a friss rendelet szerint már piaci áron értékesíti, a különbözetet meg kell fizetnie a nagykereskedő részére.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

75 éve született Kishonti Ildikó (született: Schnur Ildikó) magyar színésznő.

Tovább »

Az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszert, lejárhat az árstop

A múlt hétvégén nemcsak a szokásos nagybevásárlást végezték el az emberek, hanem az árstopos termékekből is többet vásároltak, elkezdtek felhalmozni, mivel senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop, amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek – írja a Portfolio.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Indul a szúnyoggyérítés

Április 25-én kezdődik a központi szúnyoggyérítés, amelyet idén is a katasztrófavédelem koordinál. A szakemberek április végén a Tisza-tónál és Szolnoknál biológiai módszerrel lépnek fel a vérszívók ellen.

Tovább olvasom »

A nap témája: A héten napsütés és záporok is lehetnek

Változékony lesz az időjárás április utolsó hetében: napsütésre, de záporokra, zivatarokra is készülni kell. Hajnali fagyok már nem várhatók, helyenként 20 Celsius-fok körüli csúcsértékek is lehetnek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább olvasom »