A nap témája: A szállítmányozó cégek piaci áron kapják az üzemanyagot, tovább drágulhat minden

A ,,benzinárstop”meghatározása megint olyan fideszesre sikerült. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint nem hatósági áras az üzemanyag, ha azt úgynevezett nagy nyomású (percenként legalább 80 liter átfolyású) kútfejen tankolják. A 3,5 tonnát meghaladó, külföldi rendszámú teherautók, illetve a 7,5 tonnát meghaladó, magyar rendszámú teherautók csak ilyen kútfejnél tankolhatnak.

A rendelkezés a traktorokra, mezőgazdasági erőgépekre nem vonatkozik. A jogszabály előírja, hogy ezen a kútfejen legalább a kormányrendeletben megszabott hatósági áron kell értékesíteni az üzemanyagot. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szállítmányozó cégek az eddigi 480 forint helyett piaci áron kapják az üzemanyagot. Ez a 95-ös benzin esetében bruttó 640 forint, míg a gázolajé bruttó 717 forint literenként.

Ezt ellensúlyozandó a kormány arról is döntött, a benzin, illetve a gázolaj jövedéki adóját (amelyet másfél hete csökkentett 5-5 forinttal) literenként újabb 20-20 forinttal csökkenti. A jövedéki adó csökkentése (mivel azt is 27 százalék áfa terheli) így bruttó 25-25 forinttal csökkentheti a két üzemanyagtípus árát. Így

a buszok, teherautók várhatóan 615 forintért vásárolhatják a benzin, illetve 692 forintért a gázolaj literjét.

Beláthatjuk,

a szállítási költségek ebből eredő emelkedése bele fog épülni a szállított termékek árába. Ami az infláció további emelkedését hozza magával.

A rendelkezés arról is szól, hogy ha a kiskereskedő 480 forintos nagykereskedelmi hatósági áron vásárolta meg az üzemanyagot, de azt a friss rendelet szerint már piaci áron értékesíti, a különbözetet meg kell fizetnie a nagykereskedő részére.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Elszállhatnak a temetkezési költségek is

Az utóbbi években stabilan, kiszámíthatóan emelkedtek a koporsós és hamvasztásos temetkezési alapszolgáltatások árai. Egészen mostanáig, ugyanis „a hazai temetkezési szolgáltatók bajba kerülhetnek a gazdasági környezet radikális romlása miatt, emiatt pedig komoly áremelések várhatóak a jövőben” – közölte a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke, Palkovics Katalin az rtl.hu érdeklődésére.

Tovább olvasom »

A nap témája: Betilthatják a szabad orvosválasztást és korlátozhatják a betegek látogatását

Megszüntetnék a szabad orvosválasztást, korlátoznák a betegek látogatását, erősítené az állami irányítást – egyebek mellett ezt is tartalmazza a hamarosan az Orbán-kormány elé kerülő, a belügyi tárca által tervezett, az egészségügy átalakítást célzó, összességében több száz milliárd forintot érintő javaslatcsomag – írja a Népszava.

Tovább olvasom »