A nap témája: A TASZ szerint a körzetek átrajzolásával készül a Fidesz jövő évi választásokra

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) legújabb vizsgálata azzal foglalkozik, hogy miként is rajzolják újra a választókerületeket a 2024 júniusában tartandó önkormányzati és európai parlamenti választás előtt. Több gyanús esetre is felfigyeltek.

A civil szervezet szerint a jegyzők sokszor a „gerrymandering” módszerével élve igyekeznek a Fidesz számára előnyösen kialakítani az új választókerületeket. Mint írták, a tízezer fő feletti települések és a budapesti kerületek jegyzői ezekben a hetekben állapítják meg az önkormányzati választókerületek határait.

A határokat a település jegyzője – aki egyben a Helyi Választási Iroda vezetője is – állapítja meg. Október közepén kapták kézhez a lakosságszám adatokat, amiből először kiszámolják a képviselő-testület méretét. Ha változott a település vagy kerület lakosságának létszáma, akkor csökkenhet vagy nőhet a választókerületek száma is, és ennek megfelelően esetleg szükség lehet azok átalakítására. Illetve akkor is erre van szükség, ha a lakosság eloszlása változott meg. Ekkor történik a trükk.

Már láthatjuk az első példákat arra, hogy mely településeken alakul törvényellenesen a választókerületek újrahúzása

– jelentette ki a TASZ.

Hangsúlyozták: ez alapvetően befolyásolja a választások eredményét és az egyenlő választójogot, mert így van olyan település, ahol majdnem háromszor annyit ér a legkisebb választókerületben élők szavazata, mint a legnagyobb kerület lakóié.

Mit tehetnek a választópolgárok a kerületek jogtalan átszabása, azaz a gerrymandering ellen?

Az önkormányzati választások manipulálása a választókerületek határainak módosításával komolyan veszélyezteti a demokratikus és igazságos választás lehetőségét – mutatott rá a jogvédő szervezet. Hangsúlyozták: a manipulatív kerületrajzolással elérhető, hogy az ellenfél választóinak szavazata kevesebbet érjen, és akár a képviselő-testületi többség is átbillenthető.

A törvény szerint a választókerületekben törekedni kell arra, hogy azonos számú választópolgár válassza meg a képviselőket. Előírja, hogy a kerületeket úgy kell meghatározni, hogy az adott település egyéni kerületi átlagától az eltérés ne haladja meg a 15 százalékot – szögezték le.

Sárospatak példája jól mutatja, hogy sokszor már a választókerületek beosztásánál a Fidesznek lejt a pálya.

Sajnos azonban előfordul, hogy a fenti elvárások nem teljesülnek. Erre a legfrissebb példa Sárospatak, ahol november 3-án jelent meg a jegyző határozata az új kerületi beosztásról, amelyből kiderül, hogy három választókerület tekintetében az eltérés meghaladja a törvényes maximumot. Még súlyosabb a helyzet a 8. választókerületben, ahol közel 54 százalékkal kevesebb a választópolgárok száma az átlagnál.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

108 éve hunyt el Görgei Artúr 1848–49-es honvédtábornok, hadügyminiszter, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején több alkalommal a honvédsereg fővezére.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink