A nap témája: A választáson induló pártokkal tárgyalna a pedagógusok béremeléséről a szakszervezet

A PSZ felszólítja a parlamenti választáson induló pártokat, hogy tegyenek versenyképes ajánlatot az oktatásban dolgozók bérének emelésére – írja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleményében. 

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a tanévzáró sajtótájékoztatón közölte, a felhívást az tette szükségessé, hogy a jövő évi állami költségvetés sem tartalmazza a béremelést, miközben megkezdődött a választási kampány.

A pedagógusok bérét a mai napig a 2014-ben megállapított minimálbér alapján számítják: az akkor 101 500 forint volt, ma pedig már 167 400 forint. Vagyis a pedagógusok bérét több mint 60 százalékkal kellene emelni ahhoz, hogy a köznevelési törvényben eredetileg rögzített szintet elérje

– mondta Szabó Zsuzsa a PSZ elnöke, aki elmondta még, hogy a szakszervezet a jövő év elején fórumot szervez, melyre meghívja a választáson induló pártok oktatáspolitikusait, hogy minden oktatásban dolgozó választópolgár megtudja, miként képzelik az egyenlőtlenségeket újratermelő közoktatás átalakítását, a tanárképzés megújítását, a fizetések emelését, a pálya társadalmi megbecsültségének javítását.

Totyik Tamás alelnök ismertette a PSZ szakmai elvárásait is a következő tanév indításával kapcsolatban. 

Függesszék fel a helyi tanterveket, a tanfelügyeleti eljárásokat, a távoktatásból adódó lemaradások pótlására a kormány adjon plusz órakeretet és ehhez pénzt. A szeptemberi tanévkezdésre kapják meg a pedagógusok és az oktatók a PSZ által régóta követelt egyszeri nettó százezer forintos támogatást, hiszen saját eszközeiket használták a távoktatáshoz, miközben állami feladatot láttak el. A kormány uniós pénzből építse ki a települések ingyenes internethálózatát

– sorolta a PSZ elvárásait Totyik Tamás hozzátéve, hogy a szakszervezet elvárja, hogy a kormány hozza nyilvánosságra: miként készül a közoktatásban a járvány esetleges negyedik hullámára.

A szakszervezet egyébként elutasítja azt a kormányzati szándékot, hogy bármilyen listázás kezdődjön az oltott és oltatlan oktatás dolgozók körében.

A PSZ szakképzésért felelős alelnöke, Gosztonyi Gábor szerint ha nem mellőzték volna a társadalmi egyeztetést, nem kellene máris módosítani a szakképzési törvényt, az iskolákat terhelő káosz számos területen megelőzhető lett volna. Felszólította az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy kezdje meg végre az érdemi szociális párbeszédet.

A PSZ közérdekű adatigénylésére eltérő adatokat közöltek az állami szervezetek a koronavírus-járványban megbetegedettek táppénzes napjainak számáról arról, hogy hányan kapták meg a 100 százalékos táppénzt, hányan haltak meg

– közölte Gosztonyi Gábor.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: A Fidesz felkérte a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt a szankciókról

A Fidesz és a KDNP frakciója arra kérte a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt az európai uniós szankciókról – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a két kormánypárt közös frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Balatonalmádiban. A rendezvényt egyébként a hírek szerint Mészáros Lőrinc hoteljében tartják.

Tovább olvasom »