A nap témája: A volt MVM-vezér szerint 10-20%-al olcsóbb lehetne a gáz, ha a rezsicsökkentés nem fixálná

24.hu-nak adott interjút a Magyar Villamos Művek Zrt. egykori vezérigazgatója, Mártha István, aki sok olyan dolgot mondott, ami nem igazán támasztja alá az Orbán-kormány energiapolitikáját.

Igaz, hogy azzal kapcsolatban eddig sem volt kétségünk, hogy Paks II. elsősorban Orbán Viktornak és érdekkörének hatalmas biznisz.

Egyre inkább úgy látom: ezen a projekten – a jelenlegi formájában – már semmi nem segít. Azon kellene gondolkodni most már, hogy hogyan lehet belőle emelt fővel részben visszavonulni, illetve átalakítani úgy, hogy az oroszoknak is jó legyen, és Magyarország is haszonnal zárja le végül.

– nyilatkozta a Paksi Atomerőmű bővítéséről.

Majd kitért az Orbán-kormány egyik szemfényvesztésére, a rezsicsökkentésre is.

Az elmúlt jó pár évben a földgáz világpiaci, tőzsdei ára jócskán csökkent. Ha a lakossági gáztarifa a világpiaci ártól függne, akkor még két kör rezsicsökkentés benne lehetett volna. Egy kör mondjuk 5-10 százalék, vagyis összesen 10-20 százalékkal kevesebbet kellene fizetnie az embereknek a gázért, ha nem fixálták volna 2013-ban a hatósági árat.

– magyarázta el az energetikai szakember.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Hangszer adományokkal segítik a gyermekeket

A Zenedoktorok jótékony csapata nem csak gyerekeknek, nem csak betegeknek segít, fő eszközként a zene jótékony erejéből merítve. Kórházakban folyó tevékenységekhez a lakosság segítségét kérik, olyan megunt, de még jó állapotú hangszerek és zenei eszközök felajánlását várják, amelyekkel sikeresebb lehet a jótékonysági működés – közölte a Mátrix Közhasznú Alapítvány.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Szombattól visszajön a maszk

Szombattól ismét kötelező lesz a maszk viselése zárt térben. Az 500 főnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön.

Tovább olvasom »

A nap témája: A magyar infláció a harmadik legnagyobb az Unióban

Az Eurostat ma közzétett adatai szerint któberben az Európai Unió országaiban az átlagos éves infláció 4,4 százalék volt, ezen belül az eurózóna országaiban 4,1 százalékos átlagos drágulást mértek. Egy hónappal korábban az uniós átlag 3,4 százalék, egy évvel korábban pedig 0,3 százalék volt – vette észre a G7.

Tovább olvasom »