A nap témája: Akár a piaci ár ötszöröse is lehet az ,,olcsó orosz gáz”

,,Fontos az is, hogy ma Magyarország az európai piaci árnál ötször olcsóbban vásárol orosz gázt” – Orbán Viktor februárban – néhány héttel Ukrajna lerohanása előtt – az orosz elnök Vlagyimir Putyin elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón elhangzott, és azóta a kormánymédia által számtalanszor idézett kijelentésével kezdte elemző írását a G7 gazdasági portál

A lap szerint valamikor a múltban akár lehetett is egy olyan pont, amikor Magyarország a piaci ár ötödét fizette csak az orosz gázért. Ahogy most is van egy olyan pont, amikor alsó hangon az ötszörösét fizeti.

A G7 szerint az olcsó orosz gáz csak mítosz, szó sincs arról, hogy a magyar fél (amely egyébként az állami MVM) fix árat fizetne a Gazpromnak. Az ilyen szerződésekben az árat mindig kötik valamihez, az elmúlt években jellemzően már a tőzsdei árhoz. Nincs ez másképp a magyar megállapodás esetében sem.

A külkereskedelmi adatok alapján arra lehet következtetni, hogy az orosz gázszállítások ára két hónapos csúszással szinte pontosan leköveti a holland tőzsdei jegyzéseket. Hasonló adatokból ugyanerre jutott egy napokban publikát szakmai cikk is, amelyet a magyar statisztikai hivatal két osztályvezetője és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy adjunktusa jegyez.

A kormány sokáig legfeljebb utalás szintjén beszélt erről, sőt tavasszal még egyértelműen az dominálta a kommunikációját, hogy Magyarország olcsón kapja az orosz gázt, és ez biztosítja a rezsicsökkentést. Egy pont után azonban ezt az üzenetet már nem lehetett fenntartani.

Júliusban az elszálló energiaárak miatt a kormányzat kénytelen volt hozzányúlni a rezsicsökkentéshez, pár hete pedig halasztott fizetésben állapodott meg az MVM a Gazprommal. Azaz a magyar fél azt kérte, hogy ne kelljen a teljes díjat azonnal kifizetnie, megtehesse ezt később egy-két év eltolással is.

Utóbbi bejelentésekor beszélt először nyíltan Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arról, hogy a hosszú távú szerződésben is a tőzsdei jegyzésekhez van kötve az orosz gáz ára, amire múlt pénteken Orbán Viktor is ráerősített. Nagy Márton egy hónapos csúszást emlegetett, ami vélhetően az elszámolás és a fizetés miatt jelenik meg további egy hónapos eltolódással a külkereskedelmi adatokban.

Amennyiben két hónapos csúszással számolunk, akkor az orosz gáz most érkezik a legdrágábban Magyarországra, hiszen a tőzsdei jegyzések épp két hónapja, augusztusban tetőztek. Azóta azonban a piaci árak bezuhantak, és múlt héten szinte végig egy-másfél éves mélyponton voltak.

Ha a korábbi adatokból indulunk ki, akkor októberben a Magyarországra irányuló orosz gázimport átlagára köbméterenként 900 forint körül lehet. Ezzel szemben a tőzsdei jegyzés a múlt heti mélyponton 120 forint körül volt egy köbméterre vetítve, és még a heti átlag sem érte el a becsült orosz ár ötödét.

Azaz elérkezett az a pillanat, amikor a piaci ár durván ötszörösét fizethetjük az orosz gázért.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink