A nap témája: Akkora a kórházak adóssága, hogy válságtanácskozást hívtak össze a kórházi beszállítók

Április végére a kórházak adóssága a március végi 39,3 milliárd forintról 51,6 milliárd forintra nőtt – írja a Napi.hu a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adataira hivatkozva.

A tartozásállomány csaknem teljes összege a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben áll fenn, amelyből 0,9 milliárd forint az államháztartáson belülre irányul. Mindegyik, összesen 572 intézmény szolgáltatott adatot, az adós intézmények száma tárgyhóban 330, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 103 intézmény rendelkezik – jegyzi meg a lap.

A brutális mértékű tartozás miatt válságtanácskozást hívtak össze a kórházi beszállítók, közölte a lappal az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Rásky László szerint évközi beavatkozásra van szükség, mert a cégek a határaikat feszegetik.

A helyzet rendkívül lehangoló, Rásky László szerint rengeteg beszállító arról számolt be, hogy idén még egyetlen forintot sem kapott az egészségügyi intézményektől, és a kórházvezetők széttárják a karjukat, mert elképzelésük sincs arról, hogy mikor tudnak majd fizetni.

Rásky László szerint az adóssághelyzet mostani alakulásában jelentős szerepe van a rezsiköltségek rendkívüli növekedésének. Márpedig az energiacégek előbb szüntetik meg a szolgáltatásukat, mint az orvostechnikai beszállítók, tehát a közműszolgáltatók még ebben a helyzetben is elsőbbséget élveznek.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben a kormány a szokásos „ügymenetet” követi, és év végéig nem foglalkozik a problémával, azzal

nemcsak azt kockáztatja, hogy az adósság meghaladja majd a 100 milliárd forintot, hanem azt is, hogy egyre több cég fogja beszüntetni a tevékenységét.

Ez pedig a verseny csökkenéséhez és ezáltal még inkább az ellátórendszer és a betegek kiszolgáltatottságának növekedéséhez fog vezetni.

Kétségtelen, hogy ha a nemfizetések miatt egyre több cég kivonul a piacról, akkor csökken az eszközbeszerzések rugalmassága, és egyre inkább előfordulhat, hogy eszközhiány keletkezik, ami viszont műtétek elmaradásához vezethet, tette hozzá Rásky László.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Zajlik a makói szakrendelő felújítása

Uniós támogatással, csaknem 300 millió forintból korszerűsítik a járóbeteg-szakellátást a makói és a hódmezővásárhelyi kórházban – tájékoztatta a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központ az MTI-t.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Zajlik a makói szakrendelő felújítása

Uniós támogatással, csaknem 300 millió forintból korszerűsítik a járóbeteg-szakellátást a makói és a hódmezővásárhelyi kórházban – tájékoztatta a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központ az MTI-t.

Tovább olvasom »

A nap témája: Történelmi bűn, hogy a kormánynak továbbra sem számítanak a magyar kis- és közepes vállalkozások

,,A magyar nemzeti érdek elárulása az, amit a magát nemzetinek hazudó Orbán-kormány művel! Miközben a magyar családi, kis- és közepes vállalkozásokat a multikkal ellentétben nemhogy nem tekinti stratégiai partnernek a Fidesz, de válogatott módokon ellehetetleníti őket, a külföldi befektetőkkel egészen más a helyzet”- írja csütörtöki közleményében a Jobbik-Konzervatívok.

Tovább olvasom »