A nap témája: Állami finanszírozás híján nem kapnak napi egy tál meleg ételt a hajléktalanok

Egyelőre elveszítették az utcán, átmeneti szállókon és otthonokban élők az egyetlen esélyt a napi meleg étkezésre – tudta meg a Népszava.

Az országos hajléktalan-étkeztetési program ugyanis április elsejétől szünetel. – Ezzel napi 4000 adag meleg étel tűnik el a rendszerből – árulta el a lapnak Gurály Zoltán szociológus, a Menhely Alapítvány módszertani vezetője.

A hajléktalanok étkeztetését biztosító „egy tál meleg étel program” 2017-ben indult el 4 milliárd forintos uniós támogatásból.

„Ez évi egymillió adagot, több ezer tonna élelmiszert jelentett, több tízezer embernek nyújtva segítséget”

– mondta Varga Péter, a Hajléktalanokért Közalapítvány igazgatója.

A programozási időszak 2020-ban lejárt, de maradványpénzekkel idén áprilisig fenn tudták tartani az ellátást. Úgy tűnik, a következő uniós pénzügyi ciklus kezdetével kiírható pályázat meghirdetéséig és lezárásáig átmenetileg is biztosítható lesz az ellátás, az ehhez szükséges közbeszerzés már zajlik.

Nagyon bízom benne, hogy május közepétől újraindulhat a program és várhatóan négy újabb hónapig, a győztes ajánlatban szereplő vállalási ártól függően, ismét tudunk adni napi egy tál meleg ételt a fedél nélkül élőknek

– reménykedett Varga Péter, aki szeretné, ha a 2021-2027 között uniós pénzügyi ciklusban, sőt egészen 2029-ig folytatódna a program.

A közalapítvány munkatársai és tudomása szerint a Belügyminisztérium és az uniós források felhasználását felügyelő hazai irányító hatóság is intenzíven dolgozik azért, hogy az „egy tál meleg étel program” elérhető legyen a következő években is. Ám arra a kérdésre Varga egyelőre nem tudott válaszolni, hogy milyen összegű uniós keret áll majd rendelkezésre, bár azt reméli, hogy az előzőnél nagyobb.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »