A nap témája: Állami finanszírozás híján nem kapnak napi egy tál meleg ételt a hajléktalanok

Egyelőre elveszítették az utcán, átmeneti szállókon és otthonokban élők az egyetlen esélyt a napi meleg étkezésre – tudta meg a Népszava.

Az országos hajléktalan-étkeztetési program ugyanis április elsejétől szünetel. – Ezzel napi 4000 adag meleg étel tűnik el a rendszerből – árulta el a lapnak Gurály Zoltán szociológus, a Menhely Alapítvány módszertani vezetője.

A hajléktalanok étkeztetését biztosító „egy tál meleg étel program” 2017-ben indult el 4 milliárd forintos uniós támogatásból.

„Ez évi egymillió adagot, több ezer tonna élelmiszert jelentett, több tízezer embernek nyújtva segítséget”

– mondta Varga Péter, a Hajléktalanokért Közalapítvány igazgatója.

A programozási időszak 2020-ban lejárt, de maradványpénzekkel idén áprilisig fenn tudták tartani az ellátást. Úgy tűnik, a következő uniós pénzügyi ciklus kezdetével kiírható pályázat meghirdetéséig és lezárásáig átmenetileg is biztosítható lesz az ellátás, az ehhez szükséges közbeszerzés már zajlik.

Nagyon bízom benne, hogy május közepétől újraindulhat a program és várhatóan négy újabb hónapig, a győztes ajánlatban szereplő vállalási ártól függően, ismét tudunk adni napi egy tál meleg ételt a fedél nélkül élőknek

– reménykedett Varga Péter, aki szeretné, ha a 2021-2027 között uniós pénzügyi ciklusban, sőt egészen 2029-ig folytatódna a program.

A közalapítvány munkatársai és tudomása szerint a Belügyminisztérium és az uniós források felhasználását felügyelő hazai irányító hatóság is intenzíven dolgozik azért, hogy az „egy tál meleg étel program” elérhető legyen a következő években is. Ám arra a kérdésre Varga egyelőre nem tudott válaszolni, hogy milyen összegű uniós keret áll majd rendelkezésre, bár azt reméli, hogy az előzőnél nagyobb.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink