A nap témája: Amerikai hírek szerint Orbán Viktor miatt kizáratnák Magyarországot a NATO-ból

A NATO tagországainak bizalma megrendült Magyarország és Törökország vezetésében, így a két ország tagsági viszonyát a védelmi szövetségben fel kell függeszteni – ezt a szokatlanul erős véleményt fogalmazta meg Tom Rogan nemzetbiztonsági szakújságíró a konzervatív Washington Examiner hasábjain.

Magyarország és Törökország nem tudja teljesíteni a védelmi szövetség tagországainak közös bizalmon alapuló elvárásait, jelesül azt, hogy ha támadás éri valamelyiket, akkor a többiek határozott támogatást nyújtsanak számára, ez pedig következményekkel kell járjon – fogalmaz a szerző, aki szerint a két ország miatt csorbulhat a szervezet hitelessége.

A felfüggesztés jogi szempontból ugyan meglehetősen bonyolult lenne, de lehetséges

– állítja Rogan, aki szerint az ilyen irányban tett lépések önmagukban is jelentős változásokat idézhetnének elő a török, illetve a magyar politikában.

Törökország felfüggesztésének legközvetlenebb oka, hogy akadályozza Finnország és Svédország NATO-csatlakozási törekvéseit. Magyarország tagsági viszonya amiatt válik kétségessé, és felfüggesztéssel kellene korlátozni, hogy

Orbán Viktor miniszterelnök meghajolt Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök előtt.

Ezzel pedig megsérti a NATO kollektív érdekeit. Megjegyzik, hogy Magyarország a másik tagállam, amely még nem ratifikálta Finnország és Svédország csatlakozását.

Tom Rogan emellett a politikai-katonai együttműködést erősen gátló problémának látja, hogy a magyar kormányfő

„rendre aláássa az európai szankciós politikát és átengedte országát az orosz titkosszolgálatnak”.

Orbán Viktor Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping „helytartója” lett, továbbá a NATO-szerződés nyolcas pontját is megszegi, hiszen a katonai szövetség érdekeivel ellentétes szándék vezérli – fogalmazza meg állításait Tom Rogan, aki szerint a két államot le kell választani a NATO-ról, mert többet ártanak, mint használnak az együttműködésnek.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink