A nap témája: Ausztriában tárgyalni kezdenek a korlátozások lazításáról

A járványügyi korlátozások enyhítéséről kezdett tárgyalásokat az osztrák kormány szakértőkkel, az ellenzék képviselőivel és a tartományi vezetőkkel hétfőn – írja az MTI.

Értesülések szerint a korlátozások tervezett feloldása keretében a többi között újraindulna a tantermi oktatás és a kereskedelem egy része, illetve ismét kinyithatnának a fodrászszalonok is.

Szigorításokra lehet számítani viszont a beutazások tekintetében olyan országok esetében, ahol különösen magas a fertőzöttek száma. A többi között ilyen országként merült fel Portugália. A határon át ingázók esetében pedig kötelező koronavírus-tesztet írhatnak elő.

Pamela Rendi-Wagner, az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt elnöke az ORF közszolgálati televíziónak ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a kormány még nem kötelezte el magát a lazítások mellett.

Sebastian Kurz néppárti kancellár ugyanis világossá tette, hogy az enyhítések esetén a fertőzöttek számának újbóli emelkedésével kell számolni.

Norbert Hofer, az ugyancsak ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője pedig aggodalmát fejezte ki, hogy a szakértők jelentése szerint a koronavírus dél-afrikai, illetve brazíliai mutációi esetében a jelenlegi oltóanyagok csak korlátozottan hatásosak. Az FPÖ vezetője az APA-nak adott nyilatkozatában azonban kiállt a lazítások mellett, de párhuzamosan szigorú kísérő intézkedéseket sürgetett, így például FFP2-maszkok viselését az üzletekben.

Bécsben a tüntetési tilalom ellenére vasárnap ezrek tiltakoztak a járványügyi intézkedések ellen. A megmozdulások olykor erőszakba csaptak át és számos résztvevő nem tartotta be az egészségügyi óvintézkedéseket. Csaknem 1800 feljelentés érkezett, tizenegy embert előállítottak, a kisebb összetűzésekben pedig öt rendőr könnyebben megsebesült.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Gyöngyösi: A Jobbik nem indul többet együtt a DK-val

Dobrev Klára egy virtigli baloldali alternatívát kínál Orbán Viktor kormányához képest, a Jobbik egy karakteresen jobbközép párt, nem is értem azt a felvetést, hogy csatlakozzunk a DK árnyékkormány kezdeményezéséhez – mondta Gyöngyösi Márton az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Nem tudja a kormány, mennyit spórolnak a hosszabb téli szünettel

A kormány az energiatakarékosságra hivatkozva döntött a központilag meghatározott őszi szünet elmaradásáról és a téli szünet egy héttel történő meghosszabbításáról, amit csütörtökön Gulyás Gergely jelentett be a kormányinfón. A Népszava a Belügyminisztériumhoz fordult, hogy megkérdezze, készültek-e számítások arra vonatkozóan, hogy így mennyit lehet spórolni az energiával.

Tovább olvasom »

A nap témája: Újra kell tervezniük a kórházaknak a 2023-as költségvetésüket

A Népszava úgy értesült, hogy a kórházakat is elérte a központi kifizetési korlátozás és a pénzügyi szigor. A napilap értékelése szerint ezzel lényegében kézi vezérlés alá vonják a kórházi kasszákat. A kórházak gazdasági vezetőinek csütörtökön eligazítást tartottak, arról, hogy péntek délig újra kell tervezniük a 2023-as költségvetésüket, emellett október 31-ig a béreken felül csak a „betegellátással összefüggő”, tételesen engedélyeztetett számlákat fizethetik ki.

Tovább olvasom »

A nap témája: Petíció indul az őszi szünet elmaradása ellen

Az idei tanévben már biztosan nem lesz őszi szünet, a kormány pedig meghosszabbította a téli vakációt – ezt a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón csütörtökön. Az Adom Diákmozgalom petíciót indított az őszi szünet elhalasztása miatt – tudta meg az ATV Híradója.

Tovább olvasom »