A nap témája: Az egész Unióban a magyar kormány költi a legkevesebbet egészségügyre

Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat 2022-es adatait elemezték a Népszava szombati számában. Az adatok szerint egy átlagos uniós állam a GDP 49,6 százalékát költi el évente, nálunk ez az adat 48,8 százalék, a környező országokban azonban inkább a 40-hez közeli.

Bár a magyar adat közelinek tűnik az uniós középértékhez, az eloszlása teljesen másmilyen képet mutat. A legtöbbet minden állam szociális kiadásokra fordít, átlagosan 19,5 százalékot a nemzeti össztermékből: a magyar mutató 13,1 százalék, a hatodik legkisebb arány az EU-ban. Az egészségügyre 7,7 százalék az átlagos ráfordítás,

Magyarországon ez az adat 4,4 százalék, amivel a legutolsó helyen állunk.

Az éllovas 9,3 százalékkal Ausztria, de Csehország is 9,1 százalékot tud felmutatni. A hazai mutató ráadásul az elmúlt tíz évben, saját magunkhoz képest is a legrosszabb adat: a legmagasabb arány 2020-ban, a covid-krízis idején 6,4 százalék volt.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Kiderült a makói Fidesz összes jelöltje

Lázár János feltöltött egy fotót az oldalára, amin rajta kívül kilenc fő látható, Farkas Éva mint polgármesterjelölt és még nyolcan, akik vélhetően a Fidesz képviselőjelöltjei lesznek Makón.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Négy éve nincs szülészet Makón

Hogy szünetel a fekvő szülészet-nőgyógyászati osztály Makón, az a nyilvánosság számára a 2020. március 25-i testületi ülésen derült ki. Mindezt a veszélyhelyzetre való tekinttel Dr. Kallai Árpád főigazgató rendelte el. Ez az állapot azóta sem változott.

Tovább olvasom »