A nap témája: Az EP megszavazta, hogy jogsértések esetén uniós forrásokat vonhatnak el egy adott EU-s tagállamtól

Az Európai Néppárt (EPP) frakció ugyan óvatosan fogalmazott amikor korábban például Magyarország esetében a jogállamisági mechanizmus megindításáról volt szó, most azonban az Európai Parlament (EP) elfogadta az erről szóló előterjesztést. Ennek lényege, hogy rendszerszintű jogsértések esetén is lehet majd pénzeket megvonni a tagállamoktól. Érdekesség ugyanakkor, hogy az EU-csúcson elfogadott nyilatkozat ezt a lépést megkérdőjelezi.

Ettől függetlenül azonban január elsejétől jogerőre emelkedik az új rendelet. A mechanizmus úgy működik, hogy az Európai Bizottság első lépésben megállapítja, hogy egy tagállam jogsértést követ el, majd javasolja az eljárás megindítását. Ezt követően a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsnak egy hónap, kivételes esetben három hónap áll rendelkezésére, hogy minősített többséggel szavazzon a javasolt intézkedésekről. A teljes döntési mechanizmus időtartama 7-9 hónap lesz.

Az EP szerint a mechanizmus biztosítja, hogy az uniós támogatásokra jogosult vagy azoktól függő végső kedvezményezettek az eljárás ideje alatt, vagy annak lezárását követően is hozzájuthassanak a támogatásokhoz. 

A jogállamisági mechanizmus ügyében egyébként két dokumentum is született. Az egyik az EP és a német uniós elnökség által kitárgyalt szabályozás, amely tág politikai feltételekhez köti az uniós pénzek kifizetését. A másik dokumentum a német uniós elnökség, valamint a magyar és a lengyel kormány között kitárgyalt nyilatkozat (az eredeti megállapodáshoz rendelt záradék), amelyet az Európai Tanács elfogadott, és amely bekerült az EU-csúcs végén kiadott következtetések közé.

Ez értelmezi és jelentősen szűkíti a mechanizmus hatáskörét, kizárja a tisztán politikai feltételeket, és kiskapukat biztosít a szankcionálási folyamat idejének kitolására. Utóbbi dokumentum alapján kevés az esély arra, hogy a 2022-es választások előtt szankciókat érvényesítsenek az Orbán-kormánnyal szemben.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Települési elismerést kapott a Földeák Polgárőr Egyesület

Az önkormányzat képviselő-testülete a Falunapot megnyitó ünnepi ülésén ,,Földeákért” címet adományozott a Földeák Polgárőr Egyesület részére. A kitüntetéssel járó, külön erre az alkalomra készített díszoklevelet és emlékplakettet Vas Tibor, az egyesület elnöke vette át.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Határ nyílik Kübekháza és Óbéba között

Jóváhagyta a román kormány a szerb–magyar–román hármas határnál található Kübekháza – Óbéba (Beba Veche) közúti határátkelő megnyitásáról szóló határozatot csütörtökön – közölte Mihai Constantin kormányszóvivő a héten.

Tovább olvasom »