A nap témája: Az EU-hoz fordulnak a pedagógusok a státusztörvény benyújtása miatt

A státusztörvénynek is nevezett pedagógustörvény tervezete kedd éjjel jelent meg a parlament honlapján. A benyújtó Semjén Zsolt, előadóként pedig Pintér Sándor a belügyminisztert jelölik.

A tervezet alapján egyebek mellett kötelező lesz belépni a Nemzeti Pedagógus Karba, megszűnik a pedagógusok közalkalmazotti státusza, változik az illetményrendszer, teljesítményalapon lehet differenciálni, a próbaidő és a lemondási idő is 3 hónap lesz, a napi munkaidő pedig 8 óra.

Nem sokkal később a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) úgy döntött, hogy az Európai Unió illetékes szerveinél keresnek jogorvoslatot. A szakszervezet szerint a tervezet számos olyan elemet tartalmaz, amelyről az egyeztetéseken vagy nem, vagy nem ebben a formában esett szó. Az érdekvédők abban bíznak, hogy a folyamat még visszafordítható.

Nagy Erzsébet a PDSZ ügyvivője az Indexnek felidézte, hogy bár a kormány a kritikákra reagálva mindig az egyeztetések mennyiségét és minőségét hangsúlyozta ki, de most, hogy a benyújtás megtörtént, előállt az a helyzet, amitől a leginkább tartottak

A javaslat számos olyan elemet tartalmaz, amelyekről a tárgyaláson nem, vagy esetleg más formában esett szó. Többször kértük, hogy a benyújtás előtt hadd tekintsük meg a tervezet végleges változatát, de erre nem kaptunk lehetőséget. Így, ahogyan arra számítani lehetett, a javaslat jó néhány meglepetést tartalmaz. Mindez azt jelenti, az egyeztetés bizonyos elemeket illetően nemhogy nem volt érdemi, de egyes részek vonatkozásában teljesen elmaradt. Ilyen formában ezt nem lett volna szabad beterjeszteni

– jelentette ki Nagy Erzsébet jelezve, az EU-nak címzett levelükben részletesen kifejtik, hogy mely ügyekben maradt el az egyeztetés.

Azt akarjuk, hogy világosan lássák, mi történt, hátha onnan még megfékezhető, esetleg visszafordítható a folyamat

– tette hozz a PDSZ ügyvivője.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Magyar-francia kiállítás nyílik Szegeden

2023. szeptember 23-án 18 órakor egy francia-magyar együttműködés alkalmából Fodor Barbarának, Peták Máriának és Molnár Sándornak nyílik közös kiállítása egy ismert francia alkotóval, Yvan Le Soudier-rel a Tiszatáj Szalonban.

Tovább »

Hiába van folyamatban per, az Oktatási Hivatal megszűntnek nyilvánította a Bartókot, mint székhelyet

Amikor azt hiszed, Bartók-ügyben már mindent láttál, hát nem. Legújabb húzás az Oktatási Hivatal részéről történt: a tankerület bejelentése alapján a nyilvántartásban 2023. szeptember 14. napján megszűntnek nyilvánították a Bartók székhelyintézményt – számolt be róla a bartókos szülők jogi képviselője, Kotroczó Béla.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink