A nap témája: Az EU-hoz fordulnak a pedagógusok a státusztörvény benyújtása miatt

A státusztörvénynek is nevezett pedagógustörvény tervezete kedd éjjel jelent meg a parlament honlapján. A benyújtó Semjén Zsolt, előadóként pedig Pintér Sándor a belügyminisztert jelölik.

A tervezet alapján egyebek mellett kötelező lesz belépni a Nemzeti Pedagógus Karba, megszűnik a pedagógusok közalkalmazotti státusza, változik az illetményrendszer, teljesítményalapon lehet differenciálni, a próbaidő és a lemondási idő is 3 hónap lesz, a napi munkaidő pedig 8 óra.

Nem sokkal később a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) úgy döntött, hogy az Európai Unió illetékes szerveinél keresnek jogorvoslatot. A szakszervezet szerint a tervezet számos olyan elemet tartalmaz, amelyről az egyeztetéseken vagy nem, vagy nem ebben a formában esett szó. Az érdekvédők abban bíznak, hogy a folyamat még visszafordítható.

Nagy Erzsébet a PDSZ ügyvivője az Indexnek felidézte, hogy bár a kormány a kritikákra reagálva mindig az egyeztetések mennyiségét és minőségét hangsúlyozta ki, de most, hogy a benyújtás megtörtént, előállt az a helyzet, amitől a leginkább tartottak

A javaslat számos olyan elemet tartalmaz, amelyekről a tárgyaláson nem, vagy esetleg más formában esett szó. Többször kértük, hogy a benyújtás előtt hadd tekintsük meg a tervezet végleges változatát, de erre nem kaptunk lehetőséget. Így, ahogyan arra számítani lehetett, a javaslat jó néhány meglepetést tartalmaz. Mindez azt jelenti, az egyeztetés bizonyos elemeket illetően nemhogy nem volt érdemi, de egyes részek vonatkozásában teljesen elmaradt. Ilyen formában ezt nem lett volna szabad beterjeszteni

– jelentette ki Nagy Erzsébet jelezve, az EU-nak címzett levelükben részletesen kifejtik, hogy mely ügyekben maradt el az egyeztetés.

Azt akarjuk, hogy világosan lássák, mi történt, hátha onnan még megfékezhető, esetleg visszafordítható a folyamat

– tette hozz a PDSZ ügyvivője.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

43 éve hunyt el Zelk Zoltán, Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas magyar költő, prózaíró, 2012-től a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Elkezdődött az ajánlásgyűjtés

Tegnap, április 20-án, szombaton kezdődött az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampányidőszaka. A jelöltek és jelölő szervezetek megkezdhetik az ajánlások gyűjtését.

Tovább olvasom »