A nap témája: Az infláció miatt csak Magyarországon nem adtak közvetlen támogatást a rászorulóknak

Adó- és áfacsökkentéssel, ársapkával és szociális intézkedésekkel igyekeztek enyhíteni az inflációs nyomást az egyes európai, nem az eurozónába tartozó országok – derül ki a hvg.hu körképéből. Magyarország kicsit kilóg a sorból.

Több ország is használta az áfacsökkentést, például Svédország az üzemanyagáraknál, Bulgária pedig a kisvállalkozásokat mentette fel az áfafizetés alól 2024 decemberéig. Lengyelországban „antiinflációs pajzs” nevű csomag keretében az étel, a gáz és a növényvédő szerek áfája lett 0 százalék, a benzin és a dízel 8 százalékra, a fűtés pedig 5 százalékra csökkent hat hónapon át. Romániában az energia áfája 5 százalék lett. Csehországban az energia 0 százalékosra csökkent, és a cégek zöld átállását áfakedvezményekkel támogatták, az útdíjakat eltörölték a kamionokon kívül szinte minden járműre.

A magyar kormány azonban nem az áfabevételtől tekintett el, hanem a szociális hozzájárulási adót változtatta meg, és az önkormányzati adókat csökkentette a kkv kör számára.

Bulgáriában, Csehországban és Lengyelországban a fűtés és energia árát fagyasztotta be. Romániában pedig a lakossági fogyasztásnál vezettek be korlátozást. Magyarországon csak a lakossági fogyasztóknál van kedvezmény az átlag fogyasztás mértékig, ezen kívül egyes élelmiszerek és az üzemanyag árát fagyasztották be, az utóbbit csak egy időre.

Svédországban bizonyos feltételek esetén jár automatikusan a támogatás, például a nagy energiafogyasztó háztartások esetében. Az autósok pedig egyszeri összeget kaptak a benzin árának emelkedése miatt. Bulgáriában a vállalkozásokat segítik az energiaárak növekedése mkiatt. Csehországban a lakosság és a kisvállalkozások kapnak támogatást.

Lengyelországban a háztartások fűtését segítik a jövedelmetől és családi helyzettől függően. Romániában pedig egyszeri energetikai támogatást kaptak, amit akár energetikai korszerűsítésre is használhattak. De volt energia-és gázszámla-kompenzáció is a családoknak, civil szervezeteknek, kórházaknak és oktatási intézményeknek is.

Egyedül Magyarország nem adott közvetlenül pénzt az általa sérülékenynek minősített társadalmi csoportoknak.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

86 éve hunyt el József Attila, Baumgarten- és posztumusz Kossuth-díjas magyar költő, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink