Elhunyt Makó rendszerváltó polgármestere, Sánta Sándor

Hétfőn délelőtt elhunyt Sánta Sándor főorvos, Makó egykori polgármestere, önkormányzati képviselője – adta hírül oldalán Farkas Éva Erzsébet.

Sánta Sándor Makón született 1941-ben, gyermekkorát és iskolás éveit is itt töltötte. Az orvosi diploma megszerzését követően évtizedeken át körzeti háziorvosként dolgozott a Tulipán utcai rendelőben.

Az 1990-es országgyűlési választásokon a Független Kisgazdapárt képviselő-jelöltjeként önkormányzati képviselői mandátumot szerzett, tagja lett a makói képviselő-testületnek, mely 1990. október 26-án polgármesternek választotta.

Polgármestersége alatt rendezték meg először a Makói Nemzetközi Hagymafesztivált. Humánusságát és demokratikus szellemiségét mindenki elismerte, ezek jegyében gyakorolta városvezetői tevékenységét is. Meghatározó szerepe volt abban, hogy Makó el tudott indulni a rendszerváltás idején a demokratizálódás útján.

Egyszerre volt orvos, politikus és művész, a festészet erőt adott neki mindennapi munkájához.

A 2010-es önkormányzati választásokon a Fidesz–KDNP színeiben indult a 3. választókerület önkormányzati képviselői mandátumáért, amit magabiztosan meg is szerzett. Szívügyének tekintette a Honvéd városrészben élők segítését, életkörülményeik javítását, jólétük előmozdítását.

2008-ban a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt, 2015-ben a Makó város díszpolgára, 2016-ban pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntető címet vehette át.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink