A nap témája: Az iparűzési adó felét jövőre is elvesztik az önkormányzatok

Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának (ÖNET) szerda délutáni ülése előtt Kiss Ambrus, Budapest főpolgármester-helyettese úgy fogalmazott, nem tárgyalásra, hanem ítélethirdetésre hívta össze a Belügyminisztérium az önkormányzati szövetségek vezetőit – írja a Népszava.

Az ülésen egyértelművé vált, hogy a kormány 2022-ben is el kívánja engedni a közepes és kisvállalkozások iparűzési adójának (hipa) felét, így teremtve fedezetet a minimálbérek megemelésére. A kormány képviselői szerint a lépés indoka a gazdaságfejlesztés szükségessége, valamint az, hogy épp az idén már javuló vállalati teljesítmények hatására nominálisan alig csökkent az önkormányzatokhoz ezen a címen befolyt összeg a 2019-es bevételekhez képest. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke (MÖSZ) és Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) vezetője azonban kétkedve fogadták ezt. Előbbi hozzátette,

a kormány nem veszi figyelembe a települési kiadások drasztikus emelkedését,

utóbbi szerint pedig az iparűzési adó bevételeinek leszorításával még annak a 250 településnek is megszűnik a mozgástere, ahol egyáltalán van ilyen forrás.

Gémesi úgy véli, az önkormányzatok működését nehezítik a magas infláció mellett az elszabadult építőanyag-, és üzemanyagárak növekedése, az energia drágulása és súlyos terhet jelent majd számukra a minimálbér emelése miatt várható további béremelési kényszer. Kiemelte, az állam után az önkormányzati szektor a második legnagyobb munkáltató.

Schmidt úgy tudja, a kompenzáció az ideihez hasonló módszerrel történik majd, vagyis a 25 ezer fő alatti települések automatikusan megkapják a kieső pénzt, míg az ennél nagyobb városok esetében egyéni megállapodások szükségesek.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint a lépés elfogadhatatlan, az a fővárosban 40 milliárd forintos kiesést jelent, ennek fele a kerületeket, másik fele a fővárosi költségvetést érinti. Szerinte ezzel elvész a fedezete a fővárosi tulajdonban levő cégekkel kötött bérmegállapodásnak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »