A nap témája: Az iparűzési adó felét jövőre is elvesztik az önkormányzatok

Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának (ÖNET) szerda délutáni ülése előtt Kiss Ambrus, Budapest főpolgármester-helyettese úgy fogalmazott, nem tárgyalásra, hanem ítélethirdetésre hívta össze a Belügyminisztérium az önkormányzati szövetségek vezetőit – írja a Népszava.

Az ülésen egyértelművé vált, hogy a kormány 2022-ben is el kívánja engedni a közepes és kisvállalkozások iparűzési adójának (hipa) felét, így teremtve fedezetet a minimálbérek megemelésére. A kormány képviselői szerint a lépés indoka a gazdaságfejlesztés szükségessége, valamint az, hogy épp az idén már javuló vállalati teljesítmények hatására nominálisan alig csökkent az önkormányzatokhoz ezen a címen befolyt összeg a 2019-es bevételekhez képest. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke (MÖSZ) és Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) vezetője azonban kétkedve fogadták ezt. Előbbi hozzátette,

a kormány nem veszi figyelembe a települési kiadások drasztikus emelkedését,

utóbbi szerint pedig az iparűzési adó bevételeinek leszorításával még annak a 250 településnek is megszűnik a mozgástere, ahol egyáltalán van ilyen forrás.

Gémesi úgy véli, az önkormányzatok működését nehezítik a magas infláció mellett az elszabadult építőanyag-, és üzemanyagárak növekedése, az energia drágulása és súlyos terhet jelent majd számukra a minimálbér emelése miatt várható további béremelési kényszer. Kiemelte, az állam után az önkormányzati szektor a második legnagyobb munkáltató.

Schmidt úgy tudja, a kompenzáció az ideihez hasonló módszerrel történik majd, vagyis a 25 ezer fő alatti települések automatikusan megkapják a kieső pénzt, míg az ennél nagyobb városok esetében egyéni megállapodások szükségesek.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint a lépés elfogadhatatlan, az a fővárosban 40 milliárd forintos kiesést jelent, ennek fele a kerületeket, másik fele a fővárosi költségvetést érinti. Szerinte ezzel elvész a fedezete a fővárosi tulajdonban levő cégekkel kötött bérmegállapodásnak.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Elszállhatnak a temetkezési költségek is

Az utóbbi években stabilan, kiszámíthatóan emelkedtek a koporsós és hamvasztásos temetkezési alapszolgáltatások árai. Egészen mostanáig, ugyanis „a hazai temetkezési szolgáltatók bajba kerülhetnek a gazdasági környezet radikális romlása miatt, emiatt pedig komoly áremelések várhatóak a jövőben” – közölte a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke, Palkovics Katalin az rtl.hu érdeklődésére.

Tovább olvasom »

A nap témája: Betilthatják a szabad orvosválasztást és korlátozhatják a betegek látogatását

Megszüntetnék a szabad orvosválasztást, korlátoznák a betegek látogatását, erősítené az állami irányítást – egyebek mellett ezt is tartalmazza a hamarosan az Orbán-kormány elé kerülő, a belügyi tárca által tervezett, az egészségügy átalakítást célzó, összességében több száz milliárd forintot érintő javaslatcsomag – írja a Népszava.

Tovább olvasom »