A nap témája: Az MVM kaszál a fogyasztókon, ahelyett, hogy levenné a gáz árát

Hiába fizetnek az átlagfogyasztás feletti lakossági fogyasztók a piaci árnál háromszor magasabb összeget, a kormány egyelőre megpróbál minél több pénzt besöpörni ebből. Egyelőre csak ígéreteket hallunk arról, hogy mi lesz a következő fűtési szezonban, pedig lenne mozgástere a kabinetnek – írja az mfor.hu.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy legfeljebb a következő fűtési szezonban számíthatnak árváltoztatásra a fogyasztók, csak azután, hogy a korábban drágábban vásárolt gázkészleteket sikerült leépíteni. Érdemes megjegyezni, hogy Európa-szerte mindenhol érvényesül a lakossági és a vállalatok esetén is a csökkenő tőzsdei ár a végfogyasztóknál. Mindez pedig közvetlenül és a termelői árakon keresztül is lefelé húzza az inflációt – olvasható a portálon.

Magyarországon, ahol a januári fogyasztóiár-index messze meghaladta az uniós átlagot, a tőzsdei áresés nem érvényesült, annak ellenére sem, hogy a fogyasztókat nem kizárólag a tárolókban lévő gázból látják el.

Az persze tény, hogy a nyár és ősz folyamán a szakértői becslések szerint 200 euró körüli átlagáron felhalmozott készleteket igyekszik leépíteni az MVM, így a magyar tárolók az európaiaknál sokkal gyorsabban ürülnek, ám emellett folyamatos az import és van hazai kitermelés is. Utóbbi két forrás pedig jóval olcsóbb, mint a betárolási időszak átlagára, a tőzsdei kurzus ugyanis egy ideje megawattonként 50 euró alatt van. Vagyis egy köbméter földgáz tőzsdei ára most kevesebb mint 200 forint. Tekintve, hogy a felhasználás az említett három forrás kombinációjaként adódik, a 748 forintos lakossági piaci áron nyeresége van az MVM-nek, igaz, a 102 forintos rezsicsökkentett áron viszont komolyabb vesztesége.

A fentiekből látszik, hogy a gázkereskedelmet végző MVM a tőzsdei árnál alacsonyabb – 102 forint/köbméteres – rezsicsökkentett áron 220-250 milliárd forintot veszít. Ám jó eséllyel ezt részben fogja tudni kompenzálni, egyrészt a lakossági piaci árral, másrészt azokkal az éves szerződésekkel, amelyeket tavaly ősszel jóval magasabb piaci árak mellett kötöttek.

A nagy kérdés persze az, hogy a betárolási időszakban merre mozdulnak majd az árak. Jelenleg egy igen fajsúlyos tényező, a kínai fogyasztás nyomhatja fel az árakat: az előrejelzések szerint az ázsiai országban elhúzódó járványt követően idén felpörög majd a gázkereslet.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink