A nap témája: Az orosz hekkertámadás miatt meghallgatták volna a kormányt, de lemondták a bizottsági ülést

Kedd reggel derült ki, hogy a Direkt36 belső dokumentumok és háttérbeszélgetések alapján tárta fel, hogy orosz hekkerek legalább tíz éve támadják Magyarországot, legfőképp a Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium kommunikációs csatornáit. 

Az orosz állami szervek állhatnak a kibertámadások mögött legalább részben, és a magyar külügy számítógépes hálózatát, belső levelezését, sőt még az államtitkokat továbbító védett hálózatot is feltörték a támadók. Az egész történetben ugyanakkor az a legmorbidabb, hogy amikor Szijjártó Péter megkapta Szergej Lavrovtól a Barátságért Érdemrendet, a magyar külügyér már rég tudhatta, hogy Oroszország titkosszolgálatai megtámadták és feltörték az általa vezetett minisztérium informatikai rendszereit.

Menekülés 

A Parlament honlapja szerint ma összeült volna a Nemzetbiztonsági Bizottság többek között azért, hogy a közbeszerzések hatálya alóli mentesítést adjon bizonyos védelmi és biztonsági célú beszerzésnek. Nyilvánvalóan szóba került volna a hekkertámadás is, ami kellemetlen helyzetet okozhatott volna a magyar kormánynak négy nappal a választás előtt. Éppen ezért dönthettek úgy, hogy

,,halaszthatatlan közfeladatokra hivatkozva, inkább lemondják az ülést.”

A Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke, Stummer János lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a kormány részéről Halász János hívta fel kedd délután, hogy mind a 4 kormánypárti bizottsági tagnak halaszthatatlan közfeladata miatt le kell mondania a részvételt. 

,,A kormány konkrétan megijedt saját magától. Annyira megijedtek ettől az ügytől, hogy azért, ami miatt össze akarták hívni az ülést, hirtelen már az sem volt fontos” 

– mondta Stummer, hozzátéve: ez az elmúlt évek legnagyobb kiberbotránya Magyarországon. Ráadásul a külügyminiszternek (Szijjártónak – szerk.) óriási felelőssége van az ügyben. 

,,Az is fontos kérdés, hogy amikor Szijjártó Péter átvette Moszkvában a Barátság Érdemrendet, akkor tudatában volt-e annak, hogy az oroszok bent vannak a külügyben” 

– vetette fel a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke, ugyanis, ha tudott róla, akkor az a kérdés, hogy miért vette át, ha meg nem tudott, akkor az az alkalmasságát kérdőjelezi meg. 

Stummer János szerint mindezekből az következik, hogy

Szijjártó Péter alkalmatlan a feladatára és le kell mondania. 

Szijjártó Péter zavarodottságát jól mutatja, hogy kedden már nem létező Twitter-posztra hivatkozva támadta meg az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert azzal, hogy összefogott az ukrán elnökkel a Fidesszel szemben. A paranoiás viselkedés mögött az állhat, hogy elfogyott a levegő a magyar külügy körül, hiszen a V4 is szétesett napok alatt. Csütörtökön Budapesten tartották volna meg a rendezvényt, ám a cseh, a lengyel és a szlovák védelmi minisztérium is jelezte, hogy nem kíván eljönni, mert Budapest túlságosan is barátságos viszonyt ápol Putyin Oroszországával.  

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »