A nap témája: Az orosz hekkertámadás miatt meghallgatták volna a kormányt, de lemondták a bizottsági ülést

Kedd reggel derült ki, hogy a Direkt36 belső dokumentumok és háttérbeszélgetések alapján tárta fel, hogy orosz hekkerek legalább tíz éve támadják Magyarországot, legfőképp a Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium kommunikációs csatornáit. 

Az orosz állami szervek állhatnak a kibertámadások mögött legalább részben, és a magyar külügy számítógépes hálózatát, belső levelezését, sőt még az államtitkokat továbbító védett hálózatot is feltörték a támadók. Az egész történetben ugyanakkor az a legmorbidabb, hogy amikor Szijjártó Péter megkapta Szergej Lavrovtól a Barátságért Érdemrendet, a magyar külügyér már rég tudhatta, hogy Oroszország titkosszolgálatai megtámadták és feltörték az általa vezetett minisztérium informatikai rendszereit.

Menekülés 

A Parlament honlapja szerint ma összeült volna a Nemzetbiztonsági Bizottság többek között azért, hogy a közbeszerzések hatálya alóli mentesítést adjon bizonyos védelmi és biztonsági célú beszerzésnek. Nyilvánvalóan szóba került volna a hekkertámadás is, ami kellemetlen helyzetet okozhatott volna a magyar kormánynak négy nappal a választás előtt. Éppen ezért dönthettek úgy, hogy

,,halaszthatatlan közfeladatokra hivatkozva, inkább lemondják az ülést.”

A Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke, Stummer János lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a kormány részéről Halász János hívta fel kedd délután, hogy mind a 4 kormánypárti bizottsági tagnak halaszthatatlan közfeladata miatt le kell mondania a részvételt. 

,,A kormány konkrétan megijedt saját magától. Annyira megijedtek ettől az ügytől, hogy azért, ami miatt össze akarták hívni az ülést, hirtelen már az sem volt fontos” 

– mondta Stummer, hozzátéve: ez az elmúlt évek legnagyobb kiberbotránya Magyarországon. Ráadásul a külügyminiszternek (Szijjártónak – szerk.) óriási felelőssége van az ügyben. 

,,Az is fontos kérdés, hogy amikor Szijjártó Péter átvette Moszkvában a Barátság Érdemrendet, akkor tudatában volt-e annak, hogy az oroszok bent vannak a külügyben” 

– vetette fel a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke, ugyanis, ha tudott róla, akkor az a kérdés, hogy miért vette át, ha meg nem tudott, akkor az az alkalmasságát kérdőjelezi meg. 

Stummer János szerint mindezekből az következik, hogy

Szijjártó Péter alkalmatlan a feladatára és le kell mondania. 

Szijjártó Péter zavarodottságát jól mutatja, hogy kedden már nem létező Twitter-posztra hivatkozva támadta meg az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert azzal, hogy összefogott az ukrán elnökkel a Fidesszel szemben. A paranoiás viselkedés mögött az állhat, hogy elfogyott a levegő a magyar külügy körül, hiszen a V4 is szétesett napok alatt. Csütörtökön Budapesten tartották volna meg a rendezvényt, ám a cseh, a lengyel és a szlovák védelmi minisztérium is jelezte, hogy nem kíván eljönni, mert Budapest túlságosan is barátságos viszonyt ápol Putyin Oroszországával.  

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Történelmi bűn, hogy a kormánynak továbbra sem számítanak a magyar kis- és közepes vállalkozások

,,A magyar nemzeti érdek elárulása az, amit a magát nemzetinek hazudó Orbán-kormány művel! Miközben a magyar családi, kis- és közepes vállalkozásokat a multikkal ellentétben nemhogy nem tekinti stratégiai partnernek a Fidesz, de válogatott módokon ellehetetleníti őket, a külföldi befektetőkkel egészen más a helyzet”- írja csütörtöki közleményében a Jobbik-Konzervatívok.

Tovább olvasom »