A nap témája: Az új magyar jogállamisági jelentés szerzője szerint a demokrácia valójában nem működik nálunk

Erős kételyeim vannak azzal kapcsolatban, hogy a magyar demokrácia megfelelő állapotban van-e ahhoz, hogy a kormány felhatalmazása valódi és legitim legyen” – mondta az rtl.hu-nak adott interjújában Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő, akinek a vezetésével készül a magyar jogállamiság, demokrácia és alapvető jogok helyzetéről szóló brüsszeli jelentés Judith Sargentini visszavonulása után.

A képviselő azt is hozzátette: nem hisz abban, hogy a választásokat elcsalták volna, de

„a médiából ömlő dezinformációk, az ellenzéki jelöltek programjának félremagyarázása vagy elhallgatása ellehetetleníti, hogy az emberek tudatos és tájékozott döntéseket hozzanak”.

Szerintem ez oda vezet, hogy a demokrácia valójában nem működik Magyarországon. Papíron persze minden rendben van. De az információhiány és a közbeszédben terjengő hazugságok miatt – például az Európai Unió, az ellenzék, a világpolitika vagy akár az ukrajnai háború kapcsán – én kételkedem abban, hogy a magyar demokrácia egészségesen működne” – fejtette ki Gwendoline Delbos-Corfield.

A zöldpárti EP-képviselő azt is elmondta: ő leginkább a média helyzete, az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupció miatt aggódik,

a magyar demokrácia legnagyobb hendikepje azonban szerinte talán a sajtó állapota.

Itt példaként említette, hogy a Magyar Hang című hetilap kinyomtatását egyetlen magyar nyomda sem vállalta – a lapot Szlovákiában nyomják -, illetve, hogy az eredetileg terroristák megfigyelésére létrehozott Pegasus-kémszoftverrel újságírókat hallgattak le. Ide sorolta azt is, hogy néhány független médiumnál dolgozó újságíró ellen lejárató akciókat indított a kormányközeli média.

Az interjúban azt is felvetették, hogy a Sargentini-jelentés szerint „visszatérő probléma az antiszemitizmus, amely gyűlöletbeszéd, valamint a zsidók és a zsidó tulajdon ellen elkövetett erőszakos cselekmények formájában nyilvánul meg”. Ezt az állítást pedig később a Mazsihisz és zsidó civil szervezetek is megcáfolták.

Gwendoline Delbos-Corfield erre azt mondta, hogy „ez egyetlen mondat egy hosszú jelentésből”, és nem érti, hogy ez az egy mondat miért vonná kétségbe az egész jelentés hitelességét.

Varga Judit igazságügyi miniszter nemrég egy posztjában új „jogállamisági rendőrnek” nevezte a zöldpárti képviselőt, akit „a magyar jogállamiság vegzálásáért” fizetnek. Erre Delbos-Corfield azt mondta, hogy

a miniszter „abban nagyon jó, hogy undok dolgokat mondjon a Facebookon vagy az interjúiban”, de találkozni nincs ideje.

„Persze ha szeretne találkozni, és megkeresne, akkor az a munkám és az a normális, hogy részt vegyek az ilyen találkozókon. Ahogy az uniós országok miniszterelnökei is fogadni szoktak minket. Szerettük volna, ha ez Magyarországon is megtörténik. De Orbán Viktor nem akart találkozni” – mondta az EP-képviselő.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

📺 Az OTP bankautomatát telepít Kiszomborra

Az OTP már biztos jön, a szerződést aláírtuk, a helyszínbejárás megtörtént – árulta el Szirbik Imre polgármester a keddi testületi ülésen. Kiszomboron ősszel zárt be a Takarékbank és az ATM-et sem üzemeltette tovább.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink