A nap témája: Csak a tanárokat nem értesítették, hogy nem lesz új Nemzeti Alaptanterv

Nem lesz új Nemzeti Alaptanterv, a jelenlegit módosítják majd – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. Különösen nem is magyarázta a döntést, mint mondta:  nem érkezett annyi változtatás, ami ezt indokolná. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elfogadhatatlan tartja a döntést, emellett az oktatásért felelős politikusok lemondását és önálló oktatási minisztérium felállítását követeli.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete megdöbbenve értesült Gulyás Gergely államtitkár bejelentéséről, amelynek értelmében mégsem lesz új Nemzeti Alaptanterv.  Felhívjuk az oktatásirányítás figyelmét arra, hogy a jelenleg 2012 óta hatályos, korszerűtlen NAT mielőbb kivezetéséről szakmai konszenzus volt és van”

– olvasható a szakszervezet közleményében. Emlékeztettek: viták inkább a változtatás mértékéről szóltak, és a Csépe Valéria nevéhez köthető dokumentum tett is lépéseket az életközelibb, korszerűbb irány megvalósítására, bár azt hozzáteszik, hogy még ez sem jelentett volna paradigmaváltást.

“Ilyen körülmények között valószínűsítjük, hogy a készülő, sőt talán már elkészült kerettantervek ismételten a hatályos és már születésekor is túlhaladott dokumentumhoz fognak igazodni, ami további évekre fogja jegelni a közoktatás tartalmi, szakmai megújhodását. Mindezt A PDSZ elfogadhatatlannak tartja”

Csak a tanároknak nem szóltak

A szakszervezet már a döntés bejelentésének módja ellen is tiltakozik:

“Döbbenetesnek tartjuk, hogy egy ilyen horderejű kérdésről a sajtón keresztül, különösebb indoklás nélkül értesüljön a szakma. Ezt egyszerre tekintjük a hatalom arroganciájának és mélységes cinizmusnak”

Szerintük ezek alapján egyértelművé vált, hogy a jelenlegi oktatásirányítás teljességgel alkalmatlan, sem szakmai, sem érdekvédelmi kérdésekben nem tűnik kompetensnek, nem lehet vele együttműködni.

“Ezért időszerűnek látjuk, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, államtitkára és az közoktatásért felelős államtitkár vonja le saját dilettantizmusából és tehetetlenségéből fakadó következtetéseket, és mondjanak le”

A PDSZ szerint ugyanakkor nem a Nemzeti Alaptanterv ügye az egyetlen, ami rámutat az oktatásirányításban tapasztalható káoszra. Álláspontjuk szerint

  • a jogtalanul visszatartott, kifizetetlen tanári túlórák,
  • az eltitkolt pedagógushiányból eredő túlmunka,
  • az oktatási szektor béreinek elfogadhatatlan kezelése,
  • a munkajogi és szakmai szempontból is elfogadhatatlan szakképzési átalakítás,
  • a közoktatás további szétforgácsolása szakképzés átalakításának ürügyén, valamint
  • az EMMI a tanári erőszakkal kapcsolatos tarthatatlan és megdöbbentő válaszai.

A szakszervezet szerint mindezek arra is rámutatnak, hogy az oktatás nem irányítható egy káoszba süllyedő „csúcsminisztériumból”.

“A PDSZ ezért nem csak azt követeli, hogy a területért felelős minisztérium vezetője, államtitkára vonja le a szükséges következtetést és mondjon le, de egyúttal követeli, hogy a kormány végre lássa be, a jelenlegi struktúra teljességgel alkalmatlan az oktatás irányítására. Követeljük, hogy a kormány kezelje méltó módon az oktatásügyet, és állítsa vissza a területért felelős független oktatásirányítási szervet, a felelős, elszámoltatható Oktatási Minisztériumot!”

Akár a sztrájk is lehet

Mint ismert, november 30-án utcára vonultak a tanárok és a pedagógus szakszervezetek miután a kormány a Magyar Közoktatás Napjáig sem teljesítette a követeléseiket, sőt, utóbbi érdemi válasz helyett egyszerűen közölte, hogy a szakszervezetek

“az ellenzék és a Soros-hálózat politikai céljait szolgálják.”

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szombaton petíciókat adott át a minisztériumok képviselőinek, amelyekben többek között 2020. január 1-jétől egyszeri 30 százalékos béremelést, a heti óraszám fokozatos 22 órára való csökkentését, a rugalmas iskolakezdés lehetőségének visszaállítását, illetve a szakképzési törvény bevezetésének egy évvel való elhalasztását és újratárgyalását követelik. Ha a pedagógusok követeléseit nem teljesíti a kormányzat,

akkor januárban a sztrájk következhet.

(alfahir.hu, fotó: Béli Balázs/Alfahír)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

,,Nekem mindig fontos volt, hogy átéljem: aki közelebbi kapcsolatba kerül velem, éreztesse, örül, mikor újra találkozunk.”

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Szombattól visszajön a maszk

Szombattól ismét kötelező lesz a maszk viselése zárt térben. Az 500 főnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön.

Tovább olvasom »