Az algyői ,,négyszög” tó, mint záportározó

Megvalósult az algyői önkormányzat, 49 millió forint értékű, 100%-os támogatottságú, TOP-os fejlesztése – tájékoztatta oldalunkat az önkormányzat.

Algyő település belterületi csapadékvizeinek egy része a 47-es számú főút alatti átereszeken keresztül korábban növényzettel sűrűn benőtt, vízállásos területre érkezett. Erről a területről a vizek szabályozás nélkül egy természetben kialakult árokszerű nyomvonalon keresztül tovább folytak a Tökösdűlői csatornába. A befogadó Tökösdűlői csatorna a vízgyűjtő területén keletkezett vizek elvezetését szolgálja, azonban szélsőséges hidrometeorológiai helyzet esetén ez a síkvidéki kis esésű belvízcsatorna mentén is kialakultak felszíni elöntések.

A település külterületén – a már említett vízállásos terület helyén – megépült záportározó lehetővé teszi a belterület egy részén összegyűjtött csapadékvizek felszíni befogadóba való késleltetett levezetését, továbbá a csúcsidejű vizek átmeneti tározásával lehetővé vált az ütemezett vízlevezetés.

A tározó vízszintszabályozó műtárgya lehetővé teszi a csapadékvizek helyben tartását, mely egyrészt a belvízi időszakokban történő hatékonyabb belvízmentesítést, valamint a vízhiányos időszakokban a helyi vízkészletek megőrzését segíti elő. A beruházással csökkent a Tökösdűlői csatorna terhelése nagy záporok esetén. Az új vízszintszabályzó műtárgy megépítésével a víztestek közötti ütemezett, szabályozott vízátadás lehetővé teszi a befogadó vízfolyás kiegyenlítettebb vízjárását, mert a keletkező többletvizek tárolása mellett, folyamatos elvezetést tesz lehetővé.

A záportározó összeköttetésben van a befogadó Tökösdűlői csatornával. A záportározó és a csatorna közötti – jelentősen feliszapolódott, fákkal, bokrokkal benőtt – árok a beruházás során kitakarításra- rendezésre került. A befogadó vízfolyás rendelkezésre állt, a vizek eddig is ebbe a csatornába kerültek levezetésre, csak mostanáig irányítatlanul, szabályozás nélkül folytak a befogadóba.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Makóról Vásárhelyre viszik a súlyos covidos betegeket

Tekintettel arra, hogy COVID intenzív részleg jelenleg Hódmezővásárhelyen működik, így a makói telephelyünkön ellátott beteg állapotromlása esetén, amennyiben a beteg állapota potenciálisan intenzív terápiás ellátást igényel, úgy Hódmezővásárhelyre kerülnek átszállításra – olvasható a kórház honlapján a tájékoztatás, melyet Dr. Kallai Árpád főigazgató írt alá.

Tovább »

Jakab: a szabadságharcosnál tele lett a gatya

Úgy rögzítette az üzemanyagárat 480 forinton, hogy egy újjal nem nyúlt az adókhoz. A szabadságharcosnál tele lett a gatya. Kell a pénz, kell az adó,  hogy legyen miből kifizetni a 13.havi nyugdíjat – reagált a Jobbik elnöke a miniszterelnök reggeli rádióinterjújára.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Átvette díszpolgári címét Martonosi György

A múlt héten méltó körülmények között adták át Dr. Martonosi Györgynek a „Maroslele Díszpolgára” címet, valamint Gazdag Istvánnak a „Maroslele Községért” címet. Kitüntetésükről a képviselő-testület még szeptemberben döntött. Az elismeréseket a Lelei Napok keretein belül szerették volna átadni, de sajnos azon nem tudtak részt venni.

Tovább olvasom »