A nap témája: Csak jövőre lesz vendégmunkás-törvény, addig nem számolják őket

Október elején derült ki, hogy a Nagy Márton vezette tárca hatályon kívül helyezi a vendégmunkás törvényt, hogy egy sokkal szigorúbb jogszabályt készítsenek elő. Igaz, konkrétumok azóta sem jelentek meg – írja az Economx, akik úgy értesültek, idén már nem is lesz új vendégmunkás törvény.

A kormányzat részéről az indokolás azóta is arról szól, hogy a magyar munkaerő és a magyar lakosság védelme érdekében átfogó beavatkozásra van szükség a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi tartózkodását és foglalkoztatását érintően. Ugyanakkor a törvény kapcsán fontos megjegyezni, hogy azt még június tizenharmadikán fogadta el a törvényhozás, és akkor

még a benyújtó gazdaságfejlesztési miniszter részéről semmilyen aggodalom nem volt érzékelhető.

A parlament által korábban elfogadott vendégmunkás törvény úgy szólt, hogy a javaslat feladata meghatározni a vendégmunkás munkavállalásának engedélyezési szempontrendszerét.

A portál értesülése szerint október ötödikéig a Gazdaságfejlesztési Minisztérium nem tudott megállapodni a vendégmunkások számában, az érintett munkakörökben, de a kibocsátó országokban sem.

Mivel szerdán nem lépett hatályba a vendégmunkás törvény, számos kérdés megválaszolatlan maradt. Például, hogy elvileg először a foglalkoztatónak az országhatárokon belül kell alkalmazottat keresnie a megüresedett állásra, és csak ezt követően, egy erős kiválasztási szűrést megelőzve jöhet szóba a vendégmunkások bevonása, az azonban nincs tisztázva, hogy ezt milyen módon tudja bizonyítani a foglalkoztató.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »