Hatalmas megtiszteltetés, hogy Makón kezdődött el a nemzeti sakk csapatbajnokság

A 2023-2024-es szezonban összesen 10 csapat és 100 sakkozó szerepel a Nemzeti Sakk Csapatbajnokság legmagasabb szintű Szuperliga csoportjában. A makói sakk történetében most először városunk adott otthont a dupla fordulós csapatversenynek az elmúlt hétvégén.

A fordulót követően Horváth Zsoltot, a Duocor-Makói SVSE sakk szakosztályának ügyvezető elnökét kérdeztük.

Mekkora esemény ez a csapat életében, hogy Makón volt a bajnokság nyitó fordulója? Mi ennek a jelentősége?

Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy a nemzeti sakk csapatbajnokság 2023-2024-es őszi évad legmagasabb szintű szuperliga csoportjának a dupla nyitó fordulója Budapest, vagy Szombathely helyett most először Makó városában került megrendezésre.

A Magyar Sakkszövetség vezetősége a makói egyesületünk pályázatát ítélte a legkiválóbbnak, figyelembe véve a több mint 20 éven át tartó töretlen szereplésünket a legprofesszionálisabb csoportban és az impozáns Korona Szállóban való megrendezés és lebonyolítás lehetőségét, amely Farkas Éva Erzsébet polgármester asszony segítsége és együttműködése nélkül nem valósulhatott volna meg.

Október 28-29. között összesen 10 csapat valamivel több mint 100 sakkozója látogatott el városunkba. Közülük 87 játékos rendelkezett nemzetközi nagymesteri-, nemzetközi- és FIDE mesteri címmel.

Hogyan élték meg a makói játékosok, hogy hazai környezetben egy ilyen volumenű dupla fordulóval indíthatják a szezont?

A korábbi évek tapasztalata, hogy az első fordulóban a legtöbb idegenbeli mérkőzés alkalmával az elménk és a csuklónk nem működik még annyira olajozottan, hogy képesek legyünk pozitív eredménnyel zárni. Kivétel a mostani hazai környezet, ahol az első forduló előtt tele voltunk lelkesedéssel és lendülettel. Mindemellett feltöltődve vártuk az összecsapást.

A két fordulóban hogyan szerepeltetek?

A Dunaharaszti MTK ellen közel 5 órás küzdelemben nagy „ütés-váltások” közepette 6 mérkőzés dőlt el és mindössze 4 játszma végződött döntetlennel, így az 5-5 arányú döntetlen eredménnyel abszolút elégedettek vagyunk. Ez az összecsapás azonban rengeteg energiát emésztett fel, ráadásul mindössze csak néhány óra állt a rendelkezésünkre a regenerálódásra a második mérkőzés előtt.

A második napon Biatorbágy csapata következett, ellenük több középjátékbeli állásban számos nyerő sanszot szalasztottunk el, amely végül megbosszulta magát. Szám szerint 7 játszma végződött döntetlennel és 3 partiban kapituláltunk, így 3,5-6,5 arányban vereséget szenvedtünk. A két forduló után jelenleg a 10 csapatos bajnoki rendszer 7. helyén állunk.

A következő forduló mikor lesz, készültök-e már rá?

December 10-én a 3. fordulóban Budapestre utazunk a Kőbánya csapatához, akik az elmúlt szuperliga évadokban rendre a középmezőnyben végeztek. Egy tapasztalt játékosokból álló gárdával nézünk farkasszemet, továbbá egy nagy ütközetre számítunk ellenük.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink