Hatalmas megtiszteltetés, hogy Makón kezdődött el a nemzeti sakk csapatbajnokság

A 2023-2024-es szezonban összesen 10 csapat és 100 sakkozó szerepel a Nemzeti Sakk Csapatbajnokság legmagasabb szintű Szuperliga csoportjában. A makói sakk történetében most először városunk adott otthont a dupla fordulós csapatversenynek az elmúlt hétvégén.

A fordulót követően Horváth Zsoltot, a Duocor-Makói SVSE sakk szakosztályának ügyvezető elnökét kérdeztük.

Mekkora esemény ez a csapat életében, hogy Makón volt a bajnokság nyitó fordulója? Mi ennek a jelentősége?

Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy a nemzeti sakk csapatbajnokság 2023-2024-es őszi évad legmagasabb szintű szuperliga csoportjának a dupla nyitó fordulója Budapest, vagy Szombathely helyett most először Makó városában került megrendezésre.

A Magyar Sakkszövetség vezetősége a makói egyesületünk pályázatát ítélte a legkiválóbbnak, figyelembe véve a több mint 20 éven át tartó töretlen szereplésünket a legprofesszionálisabb csoportban és az impozáns Korona Szállóban való megrendezés és lebonyolítás lehetőségét, amely Farkas Éva Erzsébet polgármester asszony segítsége és együttműködése nélkül nem valósulhatott volna meg.

Október 28-29. között összesen 10 csapat valamivel több mint 100 sakkozója látogatott el városunkba. Közülük 87 játékos rendelkezett nemzetközi nagymesteri-, nemzetközi- és FIDE mesteri címmel.

Hogyan élték meg a makói játékosok, hogy hazai környezetben egy ilyen volumenű dupla fordulóval indíthatják a szezont?

A korábbi évek tapasztalata, hogy az első fordulóban a legtöbb idegenbeli mérkőzés alkalmával az elménk és a csuklónk nem működik még annyira olajozottan, hogy képesek legyünk pozitív eredménnyel zárni. Kivétel a mostani hazai környezet, ahol az első forduló előtt tele voltunk lelkesedéssel és lendülettel. Mindemellett feltöltődve vártuk az összecsapást.

A két fordulóban hogyan szerepeltetek?

A Dunaharaszti MTK ellen közel 5 órás küzdelemben nagy „ütés-váltások” közepette 6 mérkőzés dőlt el és mindössze 4 játszma végződött döntetlennel, így az 5-5 arányú döntetlen eredménnyel abszolút elégedettek vagyunk. Ez az összecsapás azonban rengeteg energiát emésztett fel, ráadásul mindössze csak néhány óra állt a rendelkezésünkre a regenerálódásra a második mérkőzés előtt.

A második napon Biatorbágy csapata következett, ellenük több középjátékbeli állásban számos nyerő sanszot szalasztottunk el, amely végül megbosszulta magát. Szám szerint 7 játszma végződött döntetlennel és 3 partiban kapituláltunk, így 3,5-6,5 arányban vereséget szenvedtünk. A két forduló után jelenleg a 10 csapatos bajnoki rendszer 7. helyén állunk.

A következő forduló mikor lesz, készültök-e már rá?

December 10-én a 3. fordulóban Budapestre utazunk a Kőbánya csapatához, akik az elmúlt szuperliga évadokban rendre a középmezőnyben végeztek. Egy tapasztalt játékosokból álló gárdával nézünk farkasszemet, továbbá egy nagy ütközetre számítunk ellenük.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

108 éve hunyt el Görgei Artúr 1848–49-es honvédtábornok, hadügyminiszter, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején több alkalommal a honvédsereg fővezére.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink