A nap témája: Családbarát ország – 1645 kilakoltatás volt tavaly a járvány alatt

Szél Bernadett Facebook-oldalán írt arról, hogy ,,a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar friss adatai szerint 1645 kilakoltatás történt 2020-ban, abban az évben, amikor a járvánnyal küzdöttünk és rengetegen veszítették el a munkájukat, vele az egzisztenciájukat”.

A független országgyűlési képviselő kiemelte,

a kormány tavaly és idén is elutasította a kilakoltatási moratórium meghosszabbítására vonatkozó javaslatát, holott az ENSZ, az ombudsman, civil szervezetek és az összes ellenzéki párt kérte a hosszabbítást.

,,Hiába kértem tavaly törvényjavaslatban, hogy a kormány az egészségügyi és szociális válsághelyzetre tekintettel tartsa fenn a moratóriumot, a veszélyhelyzet lejárta utáni 15. napon, július 1-jével feloldották azt. Ennek következtében megindulhattak a kilakoltatások, és egészen a téli kilakoltatási moratórium életbe lépéséig, november 15-ig szabadon folyhattak is, miközben már bőven benne voltunk a járvány második hullámában”– fogalmazott.

Mint kifejtette,

2020-ban 1645 ingatlankiürítés történt, ennek 91,4 százaléka a második félévben.

1115 esetben lakóingatlan sikeres árverését követő birtokbaadás miatt volt végrehajtás, 372 esetben lakásügyben hozott határozat miatt, 154 esetben önkényesen elfoglalt lakás kiürítése miatt és 4 esetben bírósági végrehajtáson kívüli értékesítést követően.

Szél Bernadett azt írja, az adatok szerint a harmadik negyedévben 8 olyan eset volt, amikor rendőri kényszerintézkedést kellett alkalmazni lakáskiürítés miatt – a járvány alatt.

Elképesztő, hogy miközben a kormány a hatékony válságkezelésre hivatkozva kér őszig felhatalmazást, nem hajlandó élni vele akkor, amikor a legalapvetőbb szociális válságkezelési intézkedésről van szó, a kilakoltatással fenyegetett családok védelméről. Továbbra is követeljük, hogy hosszabbítsák meg a tegnap lejárt moratóriumot, és háttérhatalmazások helyett használják a változatosság kedvéért értelmes célokra is a felhatalmazásukat

– hangsúlyozta.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink