A nap témája: Csökkenhet a gáz ára, de csak 1-2 hónap múlva

Brutálisan csökkent a gáz világpiaci ára októberben, vélhetően nálunk is csökkenni fog, de még azt a gázt használjuk, amit korábban, drágábban szereztünk be – írja az RTL.hu.

A földgáz piaci ára augusztusban tetőzött kb. 320 dolláron, de mostanra ennek mindössze nagyjából 30 százalékára, száz dollár körülire esett az ár, a napon belüli kontraktusoknál ennél is jóval alacsonyabb értéken is köttetnek üzletek. Sőt olyan is volt már, hogy az eladó inkább fizetett, csak vigyék el a gázt tőle. Az Egyesült Államokban egy megawattóra földgáz ára most 17-18 amerikai dollár környékén mozog. A kikötők előtt sorban állnak az LNG-t (cseppfolyós gázt) szállító hajók, és az időjárás is kegyesnek tűnik ezekben a hetekben.

Holoda Attila energetikai szakértő szerint a fentiek miatt a fogyasztói gázárakban nem várható akkora csökkenés, mint a piaci árban,

„az árcsökkenés nagyjából 15-20 százalékos lehet, és ez nem mostanában következik be. Ahogy az ár emelkedése is másfél-két hónap után érte el a fogyasztókat, úgy a csökkenése is nagyjából ennyi idő alatt fogja”

– mondta a lapnak.

Putyin szándéka, hogy zsarolhatja Európát a gázzal, mára szertefoszlott, legalábbis belátható időn belül nem szorul Európa az orosz gázra, hiába ajánlották az oroszok, hogy küldenének gázt a még működő vezetékeken. A gáztározók majdnem csurig vannak, alternatív beszerzések tömege indult el, Norvégiától Algérián keresztül Katarig, és az Egyesült Államok is növeli a kitermelését.

Persze ez még drágán beszerzett gáz, de az biztos, hogy ez a töltöttség több, mint amit korábban reméltek.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Változik a forgalmi rend a szegedi klinikáknál

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Északi-Klinikaparkjának területén, az épületek körül úttestfelújítás zajlik. A munka zavartalanságának biztosítása érdekében változik a forgalmi rend is – olvasható az egyetem oldalán.

Tovább »

Zárva lesz a városháza

Igazgatási szünet lesz az önkormányzatnál december 22. és január 6. között, addig egyablakos ügyeleti rendszerben lehet ügyet intézni néhány órában.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Döntöttek, 7,5 milliárd eurót zárolnának, 5,8 milliárdot engednének Magyarországnak

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára – adta hírül az MTI. Ehhez azonban szigorú kondíciók társulnak.

Tovább olvasom »