A nap témája: Döntöttek, 7,5 milliárd eurót zárolnának, 5,8 milliárdot engednének Magyarországnak

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára – adta hírül az MTI. Ehhez azonban szigorú kondíciók társulnak.

Közben az Európai Bizottság szintén bejelentette, változatlanul azt javasolja, hogy függesszék fel a 2021-2027-re szóló 7,5 milliárd euró (3000 milliárd forint) kohéziós, felzárkóztatási támogatást, amíg az Orbán-kormány nem teljesíti maradéktalanul az ahhoz szükséges feltételeket.

Magyarországon továbbra is kockázatok fenyegetik az európai uniós támogatások szabályszerű felhasználását, és ezzel összefüggésben a jogállamisági normák tiszteletben tartását – indokolta döntését a brüsszeli testület.

A visszatartott összesen 13,3 milliárd euró (5300 milliárd forint) azonnali felszabadításához az Orbán-kormánynak kézzelfogható eredményekkel járó lépéseket kell tennie a korrupció, különösen a magas szintű korrupció letörésére, meg kell erősítenie az igazságszolgáltatás függetlenségét és az uniós pénzügyi források szabályos felhasználását ellenőrző rendszert kell működtetnie

– tolmácsolta a testület által támasztott feltételeket a Népszava.

Van még min csiszolni a jogállamiság terén

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa brüsszeli sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a testület azzal a feltétellel tudja támogatni a magyar terv elfogadását, amennyiben Magyarország teljesíti a jogállamisági mérföldköveket, de fenntartják a zárolt összegre vonatkozó álláspontjukat. A testület úgy értékelte,

a magyar kormány nem haladt előre megfelelő mértékben a szükséges, a Bizottság aggályainak eloszlatására hozott reformok terén.

A felzárkóztatási források felfüggesztésére a Magyarországgal szemben megfogalmazott aggályok miatt tett javaslatot az Európai Bizottság az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló rendeletkeretében – emlékeztetett az uniós biztos.

A most felszabadulni látszó 5,8 milliárd eurós helyreállítási alap első részletét tehát hazánk csak az Orbán-kormánytól elvárt reformok hiánytalan végrehajtása esetén kaphatja meg, ez pedig összesen 27 úgynevezett szuperfeltételt jelent.

A kormány azzal számolt, hogy az Európai Bizottság indítványozza a most zöld utat nyert EU-s támogatást Magyarországnak az uniós pénzügyminisztereket tömörítő Ecofin tanácsának. Ezzel szemben a 7,5 milliárd eurós (kb. 3000 milliárd forint) kohéziós forrásnak pedig a felfüggesztését javasolja. A pénzügyminiszteri tanács december 6-19. között viszont még dönthet végül a teljes pénzmegvonás mellett. Mindemellett az is kiderült, Ursula von der Leyen bizottsági elnök nem utazik Budapestre, hogy átadja Orbán Viktornak a jóváhagyott magyar tervet.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Határ nyílik Kübekháza és Óbéba között

Jóváhagyta a román kormány a szerb–magyar–román hármas határnál található Kübekháza – Óbéba (Beba Veche) közúti határátkelő megnyitásáról szóló határozatot csütörtökön – közölte Mihai Constantin kormányszóvivő a héten.

Tovább olvasom »