A nap témája: Drágább lehet a karácsony és nem lesz akkora választék sem

Számos népszerű termékkategóriában szűkebb kínálatra és magasabb árakra kell számítani az idei karácsonyi szezonban, a vásárlási kedv azonban a várakozások szerint nagyobb lesz: tehát összességében az idei ünnepekre készülve több pénzt fognak elkölteni az emberek, mint tavaly – írja a Népszava.

Mindez javarészt a koronavírusjárvány továbbgyűrűző, a világgazdaságot egészét érintő hatásainak tudható be. Madar Norbert, a GKI Digital vezető tanácsadója kifejtette, a gyártási kapacitások szűkülése és a szállítmányozási, logisztikai problémák miatt számos termék jóval kisebb számban és lassabban jut el Európába. A globális chiphiány pedig nem csak az autóiparnak okoz egyre nagyobb problémát, hanem a szórakoztató-elektronika területén is erőteljesen érezteti hatását. A szakértő szerint a drágább termékekből szélesebb, az olcsóbbakból pedig szűkebb a kínálat, ami egy erőteljes drágulás érzetét kelti a vásárlókban.

Ráadásul a tanácsadó megjegyezte, hogy magyar viszonylatban erre még rárakódik a romló forint/euró árfolyam miatti áremelkedés. 

A magyar vásárlók így végső soron azt fogják érzékelni, hogy a telefonokért, laptopokért 20-30 százalékkal többet kell fizetni az idei karácsonyi szezonban, mint tavaly

– fűzte hozzá a GKI Digital felmérését alapul véve Madar Norbert, aki szerint ezúttal búcsút inthetünk az eddig megszokott 50-70 százalékos leárazásoknak, legalábbis az ünnepek előtt.

Mindemellett az erőteljesebb vásárlási kedv miatt a korábbiaknál várhatóan többet fognak költeni a vásárlók. Vagyis az idén 15 százalékkal többet, fejenként 60 ezer forintot szánnak ajándékokra, és ebből kettővel több, azaz hét embert szeretnének megajándékozni – mondta Madar, hozzátéve, hogy a magyar lakosság félelemérzete elmúlt, tavalyhoz képest jóval többen tervezik az ünnepi bevásárlást a hagyományos boltokban, az ünneplést pedig szélesebb körben.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A Spar sem teszi kötelezővé az oltást

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató SPAR Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást, de arra buzdítja minden egyes dolgozóját, hogy lehetőség szerint oltassa be magát – közölte a cég. Ugyanakkor minden működési területén kötelezővé teszi a munkavállalók számára a maszkhasználatot.

Tovább olvasom »