A nap témája: Egy átlagos megélhetéshez havi nettó 400 ezerre lenne szükség hazánkban

A szűkös megélhetéséhez havi nettó 250 ezer forintra, az átlagos megélhetéshez 400, a gondtalan élethez pedig már nettó 600 ezer forintra van szüksége ma egy embernek Magyarországon – derült ki az Egyensúly Intézet 2023 szeptemberi felméréséből.

A szubjektív szegénység trendjeit vizsgáló közvélemény-kutatásból kirajzolódik:

hazánkban az átlagos élethez havi nettó 50 ezer, a gondtalan élethez pedig nettó 100 ezer forinttal többre van szükség, mint nyár elején.

A felmérés alapján a magyar háztartások valamelyest pesszimistábbá váltak az elmúlt negyedévben: a korábbi, júniusi adatfelvételhez képest 6 százalékponttal nőtt azok aránya, akik bevételcsökkenéssel számolnak a következő három hónapban. Ugyanakkor a megkérdezettek a nominális jövedelmek érdemi növekedéséről számoltak be. Júniushoz képest 10 százalékponttal csökkent a legalább havi nettó 250 ezer forintot, azaz a szűkös megélhetéshez elegendő összeget keresők aránya.

Az intézet júniusi kutatásához képest nincs jelentős elmozdulás a szegénységet mérő kérdések egyes dimenzióiban, de ha a friss számokat a tavaly év végi eredményekkel hasonlítjuk össze, akkor derűsebb a helyzet: kevesebbeknek okoz gondot a fűtésszámlák kiegyenlítése, a változatos étrend biztosítása, valamint egy 100 ezer forintos, hirtelen keletkező kiadás kiegyenlítése. Beszédes viszont, hogy a magyarok harmada nem tudja előteremteni a szűkös megélhetéshez szükségesnek tartott minimális összeget, ráadásul

a magyarok 28 százaléka egyáltalán nem tudna megbirkózni egy 100 ezer forintos azonnali váratlan kiadással.

A kutatás szerint a hazai népesség további 41 százalékának problémát jelentene egy 100 ezer forintos, hirtelen keletkező kiadás fedezése, de még meg tudná oldani saját erőből. Mindössze a lakosság 27 százaléka tudná gond nélkül kifizetni a kérdésben megjelölt összeget. Mindent összevetve 2022 novembere óta e tekintetben sem következett be hibahatár feletti elmozdulás. Érdemes azonban a kutatók szerint figyelembe venni, hogy november és augusztus között az átlagos infláció 22,3 százalék volt, így a 100 ezer forint vásárlóértéke jelentős mértékben csökkent.

Az Egyensúly Intézet kutatása szerint a megkérdezettek közel kétharmadának, 62 százaléknak továbbra is lesz annyi pénze a következő negyedévben, hogy kiegyenlítse a fűtésszámláját. A magyarok negyede számolt be arról, hogy alkalomadtán nem lesz lehetősége melegen tartani az otthonát. A társadalom közel tizede kifejezetten borúlátó: 9 százaléknyian vannak azok, akik úgy érzik, hogy egyáltalán nem fogják bírni anyagilag a lakásuk kifűtését. Az adatok alapján a magasabb életkorúak, az alacsonyabban iskolázottak és községekben élők kiszolgáltatottabb rétegeknek számítanak.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink