Korhű módon állították vissza a Rónay Tibor kúria kerítését

Elkészültek a kerítéselemek korhű másolatai, viszont sajnos anyagi okokból csak vasból és nem öntött vasból tudtuk megvalósítani. Az elemeket azonban a korabeli fényképek alapján készítették el a Miskolc melletti Parasznya községbenadta hírül a héten a kiszombori Rónay Tibor-kúria csapata.

Az elemeket összekötő kovácsoltvas oszlopok eredetiek, azokat lakossági összefogásból sikerült beszerezni. A kerítés felépítésével betekintést kívánnak nyújtani, egy időablakot nyitni azokba a száz évvel ezelőtti időkbe, amikor is a kastély, a plébánia, a kúriák körül a kőkerítés mellett ilyen jellegű kovácsoltvas kerítés határolta az épületeket. Gyönyörű látványt nyújtott, igazi skanzen településközpont lehetett – fogalmaztak oldalukon az üzemeltetők.

A tervek szerint tavaszra végeznek az épület felújításával, a kerítés mögötti kis részben pedig egy játszóteret alakítanak ki padokkal.

A Szent István téri ingatlant Rónay József építette későklasszicista stílusban 1854-55-ben. Halálát követően Mihály lett a tulajdonos, aki Csongrád vármegye első alispánja lett 1848-ban. A szabadságharc bukása után Aradon tartották várbörtönben, ahonnan 1854-ben szabadult. Utolsó Rónay tulajdonosa Mihály volt 1909-től, aki egészen az államosításig élt a kúriában, 1949-ben költözött Szegedre. Ezt követően a kúria a helyi termelő szövetkezet kezelésébe került. Csanádi Ferenc lokálpatrióta vállalkozóhoz 2020 decemberében vásárolta meg.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A nap idézete

74 éve született Szegeden Temesi Ferenc, Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar író, műfordító, drámaíró, forgatókönyvíró.

Tovább olvasom »