A nap témája: Egy felmérés szerint 100 fiatalból 56 el akarja hagyni az országot tíz éven belül

Négyből három 16 és 24 év közötti magyar fiatal gondolja úgy, hogy pályakezdőként nem könnyű manapság elhelyezkedni – számolt be a 24.hu az OTP Fáy Alapítvány friss, reprezentatív kutatásáról.

A klímaválság, a járványok és a háborúk pedig sokkal kevésbé aggasztják őket, mint a megélhetés.

Az Impetus Research által 16 és 24 év közöttiek körében végzett kutatásból az is kiderül, hogy a válaszadók 76 százaléka, azaz háromnegyede szerint pályakezdőként nem könnyű állást találni. 48 százalék úgy véli, hogy a felsőoktatásban tanulók számára létkérdés a munka. Ugyanennyien vélik úgy, hogy az iskolában tanultak nem nagyon segítenek az elhelyezkedésben.

A fiatalok meglátása szerint a munkaadók nem szívesen alkalmaznak pályakezdőket, az oktatási intézmények sokszor nem biztosítanak megfelelő végzettséget, és a munkalehetőség is kevés.

A fiatalok többségét nem motiválja az oktatási rendszer, de összességében mégis viszonylag elégedettek vele: az alapfokú oktatással 57, a középfokúval 65, míg a felsőfokúval 80 százalékuk volt inkább vagy teljesen elégedett.

A megkérdezettek 45 százaléka szeretne diplomát szerezni, ami jóval több, mint a 33-39 évesek 33 százaléka. A résztvevő fiatalok 83 százaléka szerint az iskola elvégzése után is folytatni kell a tanulást.

A válaszadók 57 százaléka külföldi munkahelyen képzeli el magát tíz év múlva. Főleg a magasabb fizetést és a jobb munkakörülményeket jelölték meg.

Csak a fiatalok 6 százaléka volt csak biztos abban, hogy 2033-ban még Magyarországon fog dolgozni.

A 16-24 évesek pesszimizmusa érthetővé válik annak fényében, hogy több mint kétharmaduk (68%) látja rossznak Magyarország helyzetét. Csak a válaszadók 32 százaléka szerint van jó helyzeten hazánk. A fiatalok több mint harmada (36%) romlásra számít az elkövetkezendő tíz évben.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

33 éve hunyt el Csanádi Imre, költő, író, műfordító, balladagyűjtő; publicista, szerkesztő.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink