Több mint 5 milliárdos kárt okozott az államnak egy csongrád-csanádi banda

A Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség vádat emelt a költségvetésnek ÁFA és járulékok tekintetében több, mint 5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó bűnszervezetek és a hozzájuk kapcsolódó céghálók tagjaival szemben.

A vádirat szerint a túlnyomórészt őrzés-védelemmel foglalkozó cégek vezetői a 2016-2021 közötti időszakban azért, hogy a munkavállalóik után ne kelljen közterheket, valamint a vagyonvédelem, mint általuk nyújtott szolgáltatás után ÁFA-t fizetni, igénybe vették két különböző bűnszervezet segítségét.

A bűnszervezetek által nyújtott szolgáltatás lényege szerint a megrendelők munkavállalóit fiktíven más társaságokhoz jelentették be, többlépcsős céghálót létrehozva, melynek legalsó szintjén a foglalkoztatással járó közterheket és a szolgáltatás nyújtása után fizetendő ÁFA-t részben bevallották, de azt senki nem fizette meg. A bűnszervezet a költségvetési csalás leplezése végett a céghálóban szereplő gazdasági társaságokat rendszeresen cserélgette és jutalék ellenében fiktív számlákat is rendelkezésre bocsátott.

A váddal érintett cégek száma közel 150, míg a nyomozás során 153 személy gyanúsítottkénti felelősségre vonására került sor.

Az eljárás végén az ügyészség 22 személyt rótt meg, 7 terhelttel szemben feltételes ügyészi felfüggesztésről határozott. Mindezeken túlmenően ügyészi intézkedés kilátásba helyezésével az együttműködő és az okozott vagyoni hátrányt megtérítését vállaló további 10 gyanúsított esetében határozott feltételes ügyészi felfüggesztésről és 17 személlyel kötött egyezséget.

Az ügyészi intézkedések folytán 430 millió forint térült meg a költségvetésnek okozott vagyoni hátrányból. A NAV illetékes igazgatósága által folytatott és ügyészi irányítású nyomozásban korábban további 1,4 milliárd forint biztosítására került sor a Vagyon-visszaszerzési Hivatal közreműködésével.

A főügyészség bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 86 személlyel szemben.

A vádlottak bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »