A nap témája: Egy kiló kenyér már 400 forintba kerül

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint nem is áll meg a drágulás a 400 forintos áron.

Portfólió idézi a KSH inflációs jelentéséhez kapcsolódó fogyasztói átlagártáblázatát, és ez alapján a fehér kenyér kilója 399 forinttal már szeptemberben is nagyon közel került ahhoz, hogy átlépje a 400 forintos határt, azóta pedig valószínűleg már át is lépte azt. 

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke az Indexnek arról beszélt, hogy az előrejelzések további búzaár-emelkedést irányoznak elő, a KSH szerint pedig a sütőipari alapanyagok önmagukban is jelentősen drágultak.

Szeptemberben az előző év azonos időszakához képest például az étolaj fogyasztói ára 32,6, a margariné 15,4 százalékkal emelkedett. A többségében importált vaj árát például a forint-euró árfolyam alakulása, vagy máshogy mondva a forint gyengülése is befolyásolja – ez pedig gyengül is, hétfőn 367 forint körül is volt az euró árfolyama. Az elmúlt időszakban emellett az élesztő, a só, a cukor mellett az olyan töltelékek, mint a dió vagy a mák, illetve a szintén jórészt importált adalékanyagok ára is növekedett.

A malomipar már jövő januárban jelentős áremelésre kényszerülhet, a sütőipar pedig az alapanyagok költségeinek növekedése mellett a növekvő üzemanyagárak, logisztikai költségek és a munkabérek emelkedésének hatásait is igyekszik áthárítani. A Pékszövetség elnöke szerint az önköltség harmadát kitevő liszt beszerzési árában jelenleg akár tíz-tizenkét forintos kilogrammonkénti különbség is előfordulhat a vállalkozás méretétől függően, de egy rakás egyéb befolyásoló tényező is van a megbízhatóságtól a rendelés méretén át a malomtól való távolságig.

Az is egyre nagyobb probléma, hogy a fiatalabb generáció már nem szívesen dolgozik éjjel és hétvégén. Ezért a vállalkozások nemcsak a keverő- és dagasztógépek beszerzésével próbálják ellensúlyozni ezt, hanem a fagyasztott és a kelesztéskésleltetéses technológiák bevezetésével is. A cégeknek ráadásul arra is fel kell készülniük, hogy januártól a közel húszszázalékos garantáltbérminimum-emelést is ki kell gazdálkodniuk

– tette hozzá Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A Spar sem teszi kötelezővé az oltást

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató SPAR Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást, de arra buzdítja minden egyes dolgozóját, hogy lehetőség szerint oltassa be magát – közölte a cég. Ugyanakkor minden működési területén kötelezővé teszi a munkavállalók számára a maszkhasználatot.

Tovább olvasom »