A nap témája: Egy kutatás szerint a magyarok többsége 1 hónapig bírná jövedelem nélkül

A magyarok nem egészen 31 százaléka érzi magát anyagilag biztonságban, és ha minden jövedelmét elveszítené, akkor 40 százalék semeddig sem tudna megélni jelenlegi életszínvonalán, derül ki egy friss, ezer fős mintán végzett kutatásból, melyet a Datalyze készített a magyarok anyagi helyzetéről a Portfolio.hu megrendelésére.

A mennyire érzi magát anyagilag biztonságban kérdésre 9,1 százalék felelte, hogy teljes mértékben, 21,6 pedig azt, hogy nagyjából – így jön ki a fent említett, közel 31 százalék. 33 százalék viszont nem, 36,3 százalék pedig egyáltalán nem érzi magát biztonságban.

A válaszadók mindössze 18 százaléka rendelkezik 6 hónapra elégséges pénzügyi tartalékkal. Az alapfokú végzettségűek 56 százaléka és a nők 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hónapról hónapra él.

Volt egy olyan kérdés, hogy ki (beleértve a családját is) mennyi ideig tudna megélni a jelenlegi életszínvonalán a megtakarításaiból, ha most minden jövedelmét elveszítené. A válaszok:

  • 40,7 százalék semeddig, ők hónapról hónapra élnek
  • 19,7 százalék legfeljebb egy hónapig
  • 13,3 százalék 1–3 hónapig
  • 8,5 százalék 3–6 hónapig
  • 7,3 százalék 6–12 hónapig
  • 5,3 százalék 1–2 évig
  • 2,5 százalék 2–5 évig
  • 2,8 százalék pedig több mint 5 évig lenen képes erre.

15 százalék mondja azt, hogy inkább elégedett az anyagi helyzetével, 70 százalék viszont inkább nem. 22 százalék érzi úgy, hogy többet kellene ennek a helyzet javítása érdekében spórolnia, 20 százalék úgy, hogy tudatosabban kellene megtakarítást választania. 13 százalék dolgozna többet, 23 százalék váltana állást és 16 százalék szerezne új végzettséget ahhoz, hogy ez megváltozzon. Feltűnően kevesen bíznak a nagyobb kockázatvállalásban: mindössze 8 százalék vélte magára jellemző állításnak, hogy többet kellene kockáztatnia, amikor befektet.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

70 éve született Hűvösvölgyi Ildikó, Kossuth-díjas magyar színművésznő. Férje Kisfaludy András Balázs Béla-díjasrendező.

Tovább »

Makó lett a legsportosabb település a Kihívás Napján

Hatalmas sikerrel zajlott az 2023-as Kihívás Napja: idén összesen 276 munkahelyi csapat, 166 tanintézmény, 63 település, 83 közösség, 1008 budapesti rendőr, 607 fő 3-1-2 meridián-tornázó több mint 50 millió percet mozgott a Kihívás Napja eseményhez kapcsolódóan – adták hírül a szervezők.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink