A nap témája: Egy kutatás szerint a magyarok többsége 1 hónapig bírná jövedelem nélkül

A magyarok nem egészen 31 százaléka érzi magát anyagilag biztonságban, és ha minden jövedelmét elveszítené, akkor 40 százalék semeddig sem tudna megélni jelenlegi életszínvonalán, derül ki egy friss, ezer fős mintán végzett kutatásból, melyet a Datalyze készített a magyarok anyagi helyzetéről a Portfolio.hu megrendelésére.

A mennyire érzi magát anyagilag biztonságban kérdésre 9,1 százalék felelte, hogy teljes mértékben, 21,6 pedig azt, hogy nagyjából – így jön ki a fent említett, közel 31 százalék. 33 százalék viszont nem, 36,3 százalék pedig egyáltalán nem érzi magát biztonságban.

A válaszadók mindössze 18 százaléka rendelkezik 6 hónapra elégséges pénzügyi tartalékkal. Az alapfokú végzettségűek 56 százaléka és a nők 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hónapról hónapra él.

Volt egy olyan kérdés, hogy ki (beleértve a családját is) mennyi ideig tudna megélni a jelenlegi életszínvonalán a megtakarításaiból, ha most minden jövedelmét elveszítené. A válaszok:

  • 40,7 százalék semeddig, ők hónapról hónapra élnek
  • 19,7 százalék legfeljebb egy hónapig
  • 13,3 százalék 1–3 hónapig
  • 8,5 százalék 3–6 hónapig
  • 7,3 százalék 6–12 hónapig
  • 5,3 százalék 1–2 évig
  • 2,5 százalék 2–5 évig
  • 2,8 százalék pedig több mint 5 évig lenen képes erre.

15 százalék mondja azt, hogy inkább elégedett az anyagi helyzetével, 70 százalék viszont inkább nem. 22 százalék érzi úgy, hogy többet kellene ennek a helyzet javítása érdekében spórolnia, 20 százalék úgy, hogy tudatosabban kellene megtakarítást választania. 13 százalék dolgozna többet, 23 százalék váltana állást és 16 százalék szerezne új végzettséget ahhoz, hogy ez megváltozzon. Feltűnően kevesen bíznak a nagyobb kockázatvállalásban: mindössze 8 százalék vélte magára jellemző állításnak, hogy többet kellene kockáztatnia, amikor befektet.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület elkészítette a 2024. évi naptárját, amely Híres makóiak címmel jelent meg. Galamb Józseftől Pulitzeren át Mályusz Elemérig 12 híres makói fotója és rövid életrajza kapott benne helyet – számolt be róla az egyesület elnöke, Zeitler Ádám.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább olvasom »