📺 A nap témája: Egyre valószínűbb, az Orbán-kormány ráküldte a titkosszolgálatokat az ellenzékiekre és függetlenekre

A kémprogramot alapvetően a terrorizmus elleni harc jegyében szokták használni a titkosszolgálatok, Magyarországon azonban fény derült arra, hogy az Orbán-kormány üzletembereket, ellenzéki politikusokat, újságírókat is megfigyelt vele. Brenner Koloman jobbikos országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke keddi napirend előtti felszólalásában jelezte a kormány jelenlévő tagjai felé, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság bojkottálása, az adatok 30 évre való titkosítása, a közvélemény előtti folyamatos titkolózás mind egy-egy beismerő vallomással érnek fel. (Kiemelt fotó: N1TV)

Brenner Koloman szerint a Fidesz egypárti túlhatalmának folyamatos kiépítéséről van szó akkor, amikor lebuknak egy kémprogram használatával és utána az ellenőrzéseket is meghiúsítják.

Ismert: júliusban az ellenzéki vezetésű Nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülést tartott volna, hogy azon meghallgassák a szakszolgálatok vezetőit, valamint Pintér Sándor belügyminisztert is, de a Fidesz országgyűlési képviselői (Halász János, Hubay György, Lezsák Sándor, Móring József) szándékosan távol maradtak a bizottságtól, hogy az határozatképtelen legyen és ne legyen mód elvégezni semmilyen ellenőrzést.

Nem az a sajtószabadság, hogy a falnak beszélhetünk

Brenner felhívta a figyelmet arra is, hogy a fideszes többség a sajtó ellenőrzését ellátó Médiatanácsból is kiszorította az ellenzéket, ugyanis a korábbi megegyezések ellenére végül egyetlen tagot sem engedtek delegálni a testületbe.

Közölte: nem az a sajtószabadság, hogy ha valaki leírhatja a véleményét, hanem az, ha az meg is jelenhet. Most azonban  – mutatott rá – még a Magyar Hang című hetilapot is Szlovákiában kell nyomtatni, mert itthon egyetlen nyomda sem merte elvállalni a munkát. Mindeközben pedig – érvelt a jobbikos képviselő – 2018-ban az egész ország láthatta, amint az összes megyei lap ugyanazzal a címlappal, ugyanazzal az Orbán-interjúval jelent meg.

Nem véletlen, hogy a 2018-as országgyűlési választásokat az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szabadnak, de nem fair-nek ítélte meg, olyan nagy volt kormányzati túlsúly – emlékeztetett.

A jobbikos politikus úgy vélte, a sajtószabadság helyzete már alulmúlja az 1980-as évek szintjét, ellenben a néppárti Jobbik abban hisz, hogy jól informált magyar polgároknak kell bölcs döntéseket hozniuk Magyarországról, nem pedig olyanoknak, akik az állami propaganda miatt nem tudják, mi történik valójában.

A jövőre felálló nemzeti egységkormány visszaállítja a médiaszabadságot, és az embereket sem lehallgatni, hanem meghallgatni fogja

–  jelentette ki Brenner Koloman.

A jobbikos képviselőnek Kontrát Károly államtitkár válaszolt, igaz, lényegében csak azokat a panelmondatokat olvasta fel, amiket a Pegasus-botrány kirobbanásakor leírtak. Eszerint Magyarország egy demokratikus jogállam, ahol a törvényeket mindenkinek be kell tartania, és a hazai titkosszolgálatok a 2010-es kormányalakítás óta nem végeztek illegális megfigyeléseket, működésüket pedig kormányzati és nem kormányzati szervek is ellenőrzik.

Más kérdés, hogy Kontrát parlamenti ellenőrzésként hivatkozott például a Nemzetbiztonsági bizottságra is, pedig pont ezt bojkottálták a fideszes képviselők akkor, amikor kirobbant a botrány. A bizottság rendes ülését tegnap tartották meg, ezen már mindenki megjelent, de az ellenzéki tagok szerint érdemi válaszokat nem kaptak, amit pedig megtudhattak, azt 2050-ig titkosították.

Kontrát Károly szerint a sajtószabadsággal sincs gond és arra kérte Brenner Kolomant, hogy ne hasonlítsa a kommunista időkhöz a mostani állapotokat.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Élő fákat vágtak ki Gerizdesen

A Soproni utcában (is) élő fákat vágnak ki az utcán – tájékoztatta a Makói Csípőst egyik olvasónk. A kérdésére, miszerint a háztulajdonos tud-e róla azt válaszolták: nem tudják ki a gazda, de nekik van egy listájuk. Ez közterület és kivágják a fákat.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Élő fákat vágtak ki Gerizdesen

A Soproni utcában (is) élő fákat vágnak ki az utcán – tájékoztatta a Makói Csípőst egyik olvasónk. A kérdésére, miszerint a háztulajdonos tud-e róla azt válaszolták: nem tudják ki a gazda, de nekik van egy listájuk. Ez közterület és kivágják a fákat.

Tovább olvasom »

A nap témája: Petíció indul az őszi szünet elmaradása ellen

Az idei tanévben már biztosan nem lesz őszi szünet, a kormány pedig meghosszabbította a téli vakációt – ezt a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón csütörtökön. Az Adom Diákmozgalom petíciót indított az őszi szünet elhalasztása miatt – tudta meg az ATV Híradója.

Tovább olvasom »