A nap témája: Eljárást indítottak hazánk ellen az embercsempészek szabadon engedése miatt

A legszigorúbb vizsgálatot tartom indokoltnak az ügyben! Fel kell tárni, hogy miért engedik szabadon az embercsempészeket – írta Facebook-bejegyzésében Sas Zoltán, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője, miután az Európai Bizottság pénteken kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, amiért szabadon engedi az embercsempészetben bűnösnek talált személyeket.

A kormány döntése nyomán májusban 808 embercsempészet miatt elítélt külföldi bűnözőt engedtek szabadon, akiknek a többsége az osztrákok szerint egyenesen Ausztria felé vette az irányt, és jó eséllyel ott folytatják, ahol a börtön előtt abbahagyták.

Az Európai Bizottság megítélése szerint a magyarországi hatóságok ezzel uniós jogszabályokat sértenek, amelyek előírják, hogy a jogellenes beutazáshoz, átutazáshoz és tartózkodáshoz történő segítségnyújtás – azaz a migránscsempészet – bűncselekményét hatékony, arányos és visszatartó erejű intézkedésekkel kell szankcionálni.

Az nem lehet indok, sem magyarázat, hogy drága a fogva tartásuk! A szabadon engedett bűnözők – szerintem igenis bűnözők – megtámadták a magyar határvédőket, megtámadták a hazánkat

– hangsúlyozta posztjában Sas Zoltán azzal kiegészítve, hogy Magyarország és a magyar határt védők élete nem lehet pénz kérdése!

Ne rajtuk akarjuk megspórolni a kormány hibás gazdaságpolitikájából származó hiányt

– tette hozzá Sas Zoltán, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője.

Az Európai Bizottság pénteki közleménye felidézi az idén áprilisban elfogadott kormányrendeletet, amely a csempészettel kapcsolatos bűncselekményekért kiszabható szabadságvesztést „reintegrációs őrizetté” alakítja. Ennek értelmében az elítélteket szabadon engedik, és felszólítják, hogy 72 órán belül hagyják el az országot. A magyar jogszabály semmilyen rendelkezést nem tartalmaz a „reintegrációs őrizet” nyomon követésére, illetve végrehajtására.

Az EB véleménye szerint az ilyen lerövidített szankciók nem hatékonyak és nincs visszatartó erejük sem. A kormánynak két hónapja van, hogy válaszoljon az eljárást elindító felszólító levélre és orvosolja a hiányosságokat. Ha ezt nem teszi meg, Brüsszel a következő szakaszba lépteti a folyamatot.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

60 éve született Détár Enikő, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Déryné-díjas magyar színésznő, szinkronszínész, előadóművész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink