A nap témája: Elkezdtek bedőlni a babaváró hitelek

A háztartások hitelportfóliói alapvetően jó minőségűek, de a megélhetésre felvett kölcsönökkel egyre több a probléma, és a jelek szerint a babaváró támogatás törlesztése is egyre több családnak okoz gondot – írja a Bank360.

A magyar lakosság rekordmértékű, 10 ezer milliárd fölötti bruttó hitelállományt halmozott fel szeptember végére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. Az idei nehéz év volt a háztartások számára a magas infláció, a megugró rezsi- és élelmiszerárak miatt, és ez a hitelezésben is tükröződött.

A statisztika szerint leginkább az utóbbi időszakban az úgynevezett „áruvásárlási és egyéb hiteleknél” ugrott meg a 90 napon túl késedelmes kölcsönök összege, melyek között tartják nyilván a babaváró támogatásokat is, amelyeket a jelek szerint egyre többen nem bírják már törleszteni. A lap szerint az látszik, hogy a nagyobb arányú nem fizetés 2021 végén kezdődött, amikor megszűnt a törlesztési moratórium azok számára, akiknek nem született még meg a gyermekük, és a várandósságot sem tudták igazolni.

A 30 napon túl késedelmes hitelek mennyisége ezt követően azonnal a négyszeresére nőtt, azóta pedig már a 90 napon túl, sőt az egy éven túl késedelmes kölcsönöké is egyre magasabb. 

A lap szerint 

a legrosszabbul azok járhattak, akik felvették a támogatott hitelt, de elváltak – tőlük még akkor is büntetőkamattal várják el a kölcsön visszafizetését, ha megszületett gyerekük.

2024-ben várhatóan még tovább romlik majd a helyzet, hiszen letelik az ötéves türelmi idő a babavárót első körben felvett házaspárok számára. A Bank360.hu számításai alapján már legalább ezer olyan hitel lehet, amit már nem fizetnek rendesen az adósok.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink