ūüďļ A nap t√©m√°ja: Ellenz√©ki p√°rtok megvizsg√°ltatn√°k a ,,rezsihazugs√°got”

Parlamenti eseti bizotts√°ggal vizsg√°ltatn√° ki a fideszes “rezsihazugs√°got” √©s “rezsik√°oszt” a P√°rbesz√©d, a Momentum, az MSZP √©s a Jobbik – jelentett√©k be a n√©gy ellenz√©ki p√°rt r√©sz√©rŇĎl h√©tfŇĎn online sajt√≥t√°j√©koztat√≥n.

Tordai Bence, a P√°rbesz√©d frakci√≥vezetŇĎ-helyettese arr√≥l besz√©lt, hogy az elm√ļlt h√≥napokban a korm√°ny ad√≥s maradt a v√°lasszal arra, hogy mi√©rt sodr√≥dott az orsz√°g egy ennyire m√©ly, m√°s orsz√°gokat kev√©sb√© megr√°z√≥ energia- √©s meg√©lhet√©si v√°ls√°gba.

2010-ben a Fidesz még zöldenergia-forradalmat és az ország energiaigényének csökkentését javasolta a választási programjában;

ehhez k√©pest egy ,,rezsihazugs√°got kaptunk”, mert dr√°g√°ban adt√°k az energi√°t, mint amennyibe az a piacokon ker√ľlt

– fogalmazott Tordai.

Gelencs√©r Ferenc, a Momentum frakci√≥vezetŇĎje azt mondta, hogy a Fidesz-KDNP becsapta az embereket, amikor ,,azt hazudta a kamp√°ny sor√°n“, hogy az orsz√°g j√≥ gazdas√°gi √°llapotban van, √©s Magyarorsz√°gon a rezsinek van egy fix √°ra. Az ellenz√©ki politikus szerint a korm√°nyp√°rtok m√°r tavaly decemberben tudt√°k, hogy a rezsics√∂kkent√©s int√©zm√©ny√©t nem lesznek k√©pesek fenntartani a kor√°bban ismert form√°ban. Az√©rt hazudtak, hogy megtarts√°k a hatalmukat – jelentette ki a p√°rt eln√∂ke.

Magyarorsz√°gon nagyj√°b√≥l m√°sf√©l milli√≥, z√∂m√©ben idŇĎs, kisnyugd√≠jas ember szed gy√≥gyszert. Nekik el kell elgondolkodniuk azon, hogy √©lelmiszer, gy√≥gyszer vagy fŇĪt√©s – mondta Gelencs√©r Ferenc. Szerinte az √°ltaluk szorgalmazott bizotts√°gnak r√° kell k√©rdeznie, hogyan lehet az, hogy az uni√≥s orsz√°gok k√∂z√ľl Magyarorsz√°g az egyik legkitettebb az orosz g√°zf√ľggŇĎs√©gnek.

Azt is vizsg√°lni kell, hogy a korm√°ny mi√©rt g√∂rd√≠t folyamatosan akad√°lyokat a meg√ļjul√≥ energiaforr√°sok elterjed√©se el√©, illetve mi√©rt szavazta meg a szankci√≥kat, ha nem √©rt azokkal egyet

– tette hozz√°.

Komj√°thi Imre, az MSZP orsz√°ggyŇĪl√©si k√©pviselŇĎje azt √≠g√©rte, hogy minden parlamenti √©s parlamenten k√≠v√ľli eszk√∂zt ig√©nybe fognak venni annak √©rdek√©ben, hogy az emberek v√°laszokat kapjanak. Az emberek ugyanis v√°laszt v√°rnak arra, hogy a rendszerhaszn√°lati d√≠j hogy ker√ľlhet t√∂bbe, mint az elfogyasztott √°ram, vagy hogy a kabinet mi√©rt hagyja, hogy a keny√©r √°ra egy √©v alatt 66 sz√°zal√©kkal emelkedjen – mondta.

A szocialista politikus hangs√ļlyozta,

a lakoss√°g felteszi azt a k√©rd√©st is, hogy ha a paksi erŇĎmŇĪ 12 forint√©rt √°ll√≠tja elŇĎ az √°ramot, akkor a korm√°ny azt mi√©rt 70 forint√©rt adja, illetve mi√©rt volt sz√ľks√©g arra, hogy okt√≥ber 1-tŇĎl 80 sz√°zal√©kkal emelj√©k a rendszerhaszn√°lati d√≠jakat.

Luk√°cs L√°szl√≥ Gy√∂rgy, a Jobbik frakci√≥vezetŇĎje lesz√∂gezte, meg kell vizsg√°lni, mi t√∂rt√©nt a g√°z√°rral az elm√ļlt idŇĎszakban, √©s a korm√°ny milyen meg√°llapod√°sokat k√∂t√∂tt. K√©rd√©ses, hogy mi az igazs√°g az √°ll√≠t√≥lagos olcs√≥ orosz g√°zr√≥l, √©s azt milyen √°ron szerezte a kabinet. Luk√°cs szerint a jelek arra mutatnak, hogy Magyarorsz√°gon t√ļl sokat, sŇĎt a vil√°gpiaci √°rn√°l t√∂bbet kell fizetni a g√°z√©rt. Kiemelte:

Magyarország a legkitettebb a gázpiacon, lényegében Oroszország fogságában van, amelyet Oroszország nem átalkodik felhasználni a magyar emberekkel szemben.

A jobbikos politikus szerint a kormánynak önvizsgálatot kell tartania, és le kell tennie a voksát: Magyarország a Kelethez vagy Nyugat-Európához tartozik?