A nap témája: Európa több országában is lassul a járvány terjedése, de messze még a vége

Ausztria

Ausztriában folytatódott az igazolt koronavírus-fertőzöttek számának csökkenése: 239 fővel, vagyis 3,6 százalékkal vannak kevesebben az előző napihoz képest, így jelenleg 6369 fertőzöttet tartanak nyilván az egészségügyi minisztérium jelentése szerint és 368-an haltak bele a kórba.

Nagy-Britannia

A legújabb adatok szerint Nagy-Britanniában átlépte a 11 ezret az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak a száma, ám napok óta lassul a halálozások napi emelkedési üteme. Az egészségügyi minisztérium szerint az elmúlt 24 órában 717 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz.

Németország

Tovább csökkent az új típusú koronavírust hordozó igazolt fertőzöttek száma Németországban is. A Robert Koch országos járványügyi intézet kimutatása alapján a vírust hordozó igazolt fertőzöttek száma 57 606-ról 55 917-re csökkent és 60 200-ról 64 300-ra emelkedett a gyógyultak száma. Az új igazolt fertőzések száma az egymás utáni harmadik napon csökkent. A gyógyultak száma jelentősen, 4100 esettel, 6,81 százalékkal nőtt az egy nappal korábbihoz képest. Az igazolt fertőzöttek közülük 2799 ember halt meg a vírus okozta betegségben, ez 126 esettel több az egy nappal korábbi 2673-nál.

Spanyolország

Spanyolországban közelít a 170 ezerhez a fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké meghaladta a 17 ezret – jelentette a spanyol egészségügyi minisztérium. A szaktárca tájékoztatása szerint a korábbi napokhoz képest kevésbé emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, s napi szinten csökkent az elhunytak száma is. Spanyolország 17 tartományából nyolc kivételével a húsvét hétfő munkanap, így ezeken a területeken két hét szünet után megkezdték a munkát a nem létfontosságú ágazatokban, például az építő- vagy az autóiparban dolgozók. A spanyol közszolgálati televízióban elhangzott becslés szerint országosan mintegy 2 millió munkavállaló tér vissza a munkába ezekben a napokban. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szerint ezzel véget ért az ország “hibernációja”, de a szükségállapottal együtt járó szigorú általános korlátozás nem.

Románia

A múlt heti átlagnak megfelelően nőtt hétfőre Romániában diagnosztizált új koronavírus-fertőzések száma: az elmúlt 24 órában jegyzett 333 megbetegedéssel 6633-ra emelkedett a fertőzöttek száma – közölte hétfőn a stratégiai kommunikációs törzs. Ez azért számít jó eredménynek, mert az elmúlt napon végezték a járvány kezdete óta a legtöbb koronavírustesztet: a kiértékelt minták száma megközelítette az ötezret.  Az elmúlt napon 12-en haltak bele a kórba és szövődményeibe, feleannyian, mint egy nappal korábban.

Csehország

Csehországban a kormány nem fog tovább enyhíteni a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon, ha a húsvéti ünnepek alatt meglazult fegyelem következtében újra emelkedik a napi fertőzésszám, s eléri a 400-at – jelentette ki Roman Prymula, az egészségügyi miniszter helyettese vasárnap a közszolgálati televízióban. Az egészségügyi minisztérium honlapján megjelent kimutatás szerint a fertőzöttek száma 5991-re emelkedett, az áldozatok száma 138-ra, a gyógyultaké pedig 464-re nőtt.

Belgium

Újabb 942 igazolt koronavírus-fertőzést jelentettek Belgiumban, ezzel átlépte a harmincezret a fertőzöttek száma. Belgiumban 3903 ember hunyt el. A járványgörbe töretlenül emelkedik Hollandiában is, ahol újabb 1174 ember esetében lett pozitív a teszt. A Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint jelenleg 25 746 a fertőzöttek száma és 2737 halálos áldozata van a betegségnek.

Luxemburg

Luxemburg már hatodik napja a járvány lassulásáról adott hírt, azonban még a szigorú intézkedések ellenére is 11 új fertőzöttet azonosítottak a nagyhercegségben, így számuk 3281-re nőtt, valamint újabb négy ember halálával 66-ra emelkedett az halottak száma.

Olaszország

Olaszországban ismét ötszáz fölé ugrott egy nap alatt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, amely 566-ra emelkedett – közölte az olasz polgári védelmi hatóság. A halottak száma így elérte a 20 465-öt. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma továbbra is ingadozik: az utóbbi huszonnégy óra alatt csökkent, de még mindig ezer felett van. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 159 516-ot. Giovanni Rezza a Közegészségügyi Hivatal (Iss) járványszakértője úgy kommentálta a friss adatokat, hogy a helyzet “javulóban van”, de a járványgörbének még inkább lefelé kell ívelnie.

Ukrajna

Az elmúlt napokban Ukrajnában gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedésének üteme: az igazolt fertőzöttek száma 325 új esettel 3102-re, a betegségben elhunytak száma 93-ra nőtt.

Továbbra is folyamatosan nő a fertőzöttek száma a nyugat-balkáni országokban, az exponenciális vagy robbanásszerű növekedés azonban elmaradt, ami az illetékesek szerint jó hír a térség számára.

Oroszország

Nem zárta ki a katonaorvosok belföldi bevetését az új típusú koronavírus fertőzés terjedése elleni küzdelemben Vlagyimir Putyin orosz elnök az oroszországi egészségügyi és járványhelyzetről tartott videókonferencián. Oroszországban a nyilvántartott fertőzöttek száma 18 328-ra, az elhunytaké 148-ra, a gyógyultaké 1470-re nőtt.

(MTI)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A kormány a háttérben vizsgálhatja az orosz leválás útjait

Bár önmagában nem meglepő, hogy egy kormány B, C és D tervekkel is készül egy gazdasági-politikai krízisre, a Telex értesülései szerint Magyarország olyan terveket készített, melyek szerint vezetékkel érhetné el az észak-olasz, lengyel és litván LNG- (cseppfolyósított földgáz) terminálokat, illetve a kormány több erőmű további élettartam-hosszítását is vizsgálja.

Tovább »

VIDÉKVELED Konferencia Makóról

2022. május 6-7-én második alkalommal is VIDÉKVELED Konferencia. A konferencia ezúttal is hibrid formában kerül megrendezésre, a május 6-án Makón élőben rögzített előadásokat az online konferenciára regisztráló közönség május 7-től éri el az interneten. A program társrendezvénye, a VIDÉKVELED Fesztivál a járványidőszak után, 2023-ban várja majd újra az érdeklődőket.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Jövő hónapban kirúghatják az oltást megtagadó állami alkalmazottakat

Egy 69 oldalas salátatörvény tervezete került fel a parlament honlapjára, amely „a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről” címet viseli, a tervezet 11. paragrafusa szerint június 15-től, a veszélyhelyzet megszűnésére hivatkozva mindazoknak, akiknek a fizetés nélküli szabadsága még hatályban van, a munkáltató megszüntetheti a munkaviszonyát, ráadásul végkielégítés sem jár nekik – szúrta ki az Azonnali.

Tovább olvasom »

A nap témája: Az ígéretek ellenére a piaci árnál 30%-kal drágábban vásároltunk orosz gázt

A lakossági gáz beszerzésével foglalkozó, állami MVM ezer köbméterenként mintegy 1179 eurót fizethetett az oroszoknak a fűtőanyagért – számolta ki a Népszava a KSH most frissített külkereskedelmi adatbázisa alapján. Decemberben az Európában irányadó, Ttf-nek nevezett holland gáztőzsde átlagára 1175 dollárra rúgott.

Tovább olvasom »