A nap témája: Év végére a vendéglátóhelyek harmada becsődölhet

A magyar turizmusban és vendéglátásban felmérhetetlen károkat okozott a járvány, legfőképpen a kis- és középvállalkozások körében, az állandóan fenyegető bezárás és anyagi összeomlás nyomán rengeteg cég tönkrement – írja az Mfor.

Kovács László a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke a portálnak adott interjújában elmondta,

a vendéglátó üzletek hozzávetőleg egyharmadát üzemeltetik kisvállalkozók, körükben sok esetben a magán és a céges kassza „átjárható”. Csakhogy mostanra elfogytak a magántartalékok is.

A szakember kiemelte, szerinte

2022 végére a vendéglátóhelyek 25-30 százaléka mond csődöt, vagy teljesen más profilra vált, ha van hozzá tőkéje, ereje, munkavállalója.

Habár szerinte is jó éve volt a magyar turizmusnak, a kép sokkal árnyaltabb. Míg vidéken, a Balatonnál és a fürdőhelyeken rendkívül jók voltak a nyári hónapok, addig a fővárosban kevés volt a rendezvény, hiszen a covid-helyzet miatt napról napról változtak a szabályok.

Kovács arról is beszélt, hogy

sok helyen a korlátozások feloldásával is maradt a home office, ami negatívan befolyásolta a munkahelyi étkeztetés forgalmát.

Kifejtette, a házhozszállítás pedig nem segített azoknak a cégeknek „ahol a miliő, a design, a szerviz, a tálalás kiemelten számít, ott ez nem megoldás”.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke úgy látja, a drága, elegáns éttermek talán megtalálják majd a maguk célközönségét, ahogyan az olcsóbb étkezdék, büfék, ugyanakkor a középáras helyek némelyike nem biztos, hogy sokáig bírja.

A munkaerőhiány kapcsán elmondta,

már az ötcsillagos szállodák is a Facebookon keresnek embert, annyira nincsen dolgozójuk.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »