1.200 makói és térségbeli zsidó soha nem tért haza

Ma van a holokauszt nemzetközi emléknapja. Makót Kis-Jeruzsálemnek is hívták egykor, mígnem a második világháború során 1200 makói és környékbeli zsidó vesztette életét.

Makón jelentős izraelita közösség élt. Arányuk 1920-ban volt a legnagyobb (6,4%), utána fokozatosan csökkent. A közösségen belül az ortodoxok voltak többen (1920-ban több mint 1200 fő), akik nemcsak vallási, hanem nyelvi és kulturális különállásukat is megőrizték. A neológ közösség azonban a harmincas évekre föladta zártságát, és jelentős mértékben asszimilálódott.

Kecskeméti Ármin emléktáblája a róla elnevezett utcán

1939 szeptemberében Makón is megkezdődött a zsidóság gazdasági és társadalmi pozícióinak korlátozása, majd 1944 májusában gettóba zárták, júniusban deportálták őket. Azt mondták nekik, hogy csak Szegedig viszik őket a vonattal.

Dr. Kecskeméti Ármin főrabbi 1898-tól 40 éven keresztül vezette a hitközséget. 1914-ben avatta fel az új neológ zsinagógát a városban, a háború vége felé az erősödő antiszemitizmus miatt visszavonult. Dr. Simonné Dr. Báron Zsuzsanna három évvel ezelőtt a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján elárulta: a makói rabbiról korábban úgy tudták, az ausztriai Strasshofban hunyt el, de onnan feleségével együtt Auschwitz–Birkenauba vitték.

2005-ben az ENSZ határozott arról, hogy az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját a holokauszt emléknapjává nyilvánítja.

(Az eredeti cikk 2021. január 27-én jelent meg.)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszert, lejárhat az árstop

A múlt hétvégén nemcsak a szokásos nagybevásárlást végezték el az emberek, hanem az árstopos termékekből is többet vásároltak, elkezdtek felhalmozni, mivel senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop, amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek – írja a Portfolio.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Vizsgálják a Tisza és a Maros gátrendszerét

A Tisza és a Maros alsó szakaszának településeket, ipari és mezőgazdasági területeket és nem utolsó sorban emberéleteket is védő, 80 kilométeres gátrendszerét vizsgálják a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói roncsolásmentes módszerekkel – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Tovább olvasom »