A nap témája: Ha nem tesztelünk normálisan, a korlátozások feloldása is nehezen fog menni

A koronavírus okozta járvány megfékezésére irányuló korlátozások feloldásához elengedhetetlenül fontos, hogy hosszabb időn keresztül megbízható tesztadatok álljanak rendelkezésre – közölte az Európai Bizottság a koronavírus-tesztelési módszerekre vonatkozóan szerdán kiadott iránymutatásaiban.

Az uniós bizottság abban kívánja segíteni a tagállamokat, hogy a tesztelési eszközöket hatékonyan alkalmazzák a világjárvány különböző szakaszaiban, különösen a kijárási korlátozások feloldása során – közölték.

Aláhúzták, hogy a korlátozások feloldásához szükséges megbízható adatok érdekében széles körű teszteléssel kell nyomon követni a koronavírus-világjárvány alakulását.

Ennek érdekében a bizottság korszerű vírustesztek gyártását szorgalmazta, ugyanis a tesztelés során kapott információk fontos népegészségügyi döntések alapját képezik – írták.

Az iránymutatások szerint az uniós bizottság össze kívánja vonni a koronavírustesztek uniós szintű érvényesítéséhez szükséges erőforrásokat tekintettel arra, hogy a jelenlegi helyzetben kiemelten fontos a tesztelés, a járványhelyzet pedig gyorsan változik. A központosítás mellett az eredmények uniós és nemzetközi szintű megosztása is fontos – tették hozzá.

A bizottság emellett számos intézkedés meghozatalát javasolta annak érdekében, hogy biztosítható legyen a tesztelés lehető legmagasabb színvonala és a vírustesztek helyes alkalmazása, valamint azért, hogy még jobban összehangolja a tesztelési eszközök teljesítményértékelését és érvényesítését.

Ezek között szerepel egyebek mellett, hogy a tagállamoknak meg kell osztaniuk a tesztek teljesítőképességére vonatkozó információkat.

A koronavírus-referencialaboratóriumok egész unióra kiterjedő hálózatát kell létrehozni az információcsere, valamint a kontrollminták kezelésének és elosztásának megkönnyítése érdekében. Nemzetközi és tagállamok közötti együttműködéssel kell felvenni a harcot a hamisított eszközök kereskedelme ellen.

Az Európai Bizottság végezetül azt is szorgalmazta, hogy a tagállamok a szolidaritás jegyében tegyék lehetővé a rendelkezésre álló tesztek és laboratóriumi eszközök méltányos elosztását annak megfelelően, hogy azokra hol van a legnagyobb szükség.

(alfahir.hu)

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Kiderült a makói Fidesz összes jelöltje

Lázár János feltöltött egy fotót az oldalára, amin rajta kívül kilenc fő látható, Farkas Éva mint polgármesterjelölt és még nyolcan, akik vélhetően a Fidesz képviselőjelöltjei lesznek Makón.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Négy éve nincs szülészet Makón

Hogy szünetel a fekvő szülészet-nőgyógyászati osztály Makón, az a nyilvánosság számára a 2020. március 25-i testületi ülésen derült ki. Mindezt a veszélyhelyzetre való tekinttel Dr. Kallai Árpád főigazgató rendelte el. Ez az állapot azóta sem változott.

Tovább olvasom »