A nap témája: Hihetetlen eredménye lett a négynapos munkahétnek Japánban

Ha időben kevesebbet dolgoznak, hatékonyabbak lehetnek a munkavállalók – derült ki a Microsoft japán részlegének kísérletéből. A cég idén nyáron kipróbálta, hogy mi lenne, ha csak négynaposak lennének a munkahetek. A kísérlet során a cég tokiói központjában dolgozók augusztusban minden pénteket megkaptak szabadnapként.

A kísérlet fényes sikerrel zárult, a cég szerint dolgozóik termelékenysége nagyobb mértékben növekedett, mint amennyi kiesést jelentett a heti plusz egy szabadnap. Számításaik szerint a munkavállalóik termelékenysége 40 százalékot nőtt a kísérlet ideje alatt.

A kísérlet más szempontból is hangos siker volt: a termelékenység javulása mellett 23 százalékkal csökkent a vállalat energiafelhasználása, és 58 százalékkal csökkent a kinyomtatott iratok száma. A kísérletben résztvevők 92 százaléka jelezte, hogy boldogabb volt augusztusban, mint máskor.

A kísérlet különlegessége, hogy mindezt az őrült munkamennyiségről híres Japánban végezték, ahol sok cég heti nyolcvan órában dolgoztatja munkásait. Ennek a gyakorlatnak amúgy kevés haszna van, az OECD felmérései szerint a világ vezető gazdaságai, a G7 államai közül Japán termelékenységi mutatói a legalacsonyabbak.

(444.hu/  Business Insider)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Egy friss Závecz-felmérés szerint 4%-al vezet az ellenzéki lista

Négy százalékos az előnye a közös ellenzéki listának a Fidesz–KDNP-vel szemben – derült ki a Závecz Research közvélemény-kutatásából. A felmérést az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz Alapítvány rendelte meg, és november 2-12. között végezték kétezer ember megkérdezésével.

Tovább »

Száznegyven megkezdett tanév, 140 cseresznyefa

A Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskolában a száznegyvenedik tanévet kezdték meg szeptemberben. Ennek alkalmából ugyanennyi csemetét ültetnek el különböző intézményeknél. Ennek első állomása szerdán volt Maroslelén, a helyi iskola és óvoda udvarán.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink